- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Amerikanci žele svađu“: Lavrov otkrio uzroke gasne krize u Evropi

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 08.10.2021
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države žele da otvoreno posvađaju Rusiju i Evropu oko situacije sa gasom, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
„To Amerika ne krije, oni otvoreno kažu da saradnja sa Rusijom protivreči interesima energetske bezbednosti Evrope. Oni žele da nas posvađaju u toj sferi i smanje našu uzajamnu zavisnost“, rekao je Lavrov, podsećajući da Evropa 35 odsto zavisi od ruskog gasa.
„Ali i mi u značajnoj meri zavisimo od onih koji taj gas kupuju“, dodao je ministar, istakavši da Rusija i EU moraju da izbegnu politizaciju gasnog pitanja.

Šta je razlog za gasnu krizu

Kako je dodao, delovanje Evropske komisije i SAD protiv „Severnog toka 2“ jedan su od razloga aktuelne gasne krize u Evropi.
„Ne zaboravimo da je, kada su se gradili 'Severni tok 1' i 'Severni tok 2', Evropska komisija učinila sve da retroaktivno proširi zahteve Trećeg energetskog paketa na te gasovode uprkos zvaničnom mišljenju pravnika iz EU da bi taj gasovod trebalo da bude izuzet iz zahteva Trećeg paketa, jer su sva ulaganja završena pre nego što je odobren Treći energetski paket“, podsetio je ruski diplomata.
Prema njegovom mišljenju, „to je bio jedan od razloga što se koristi samo 50 odsto kapaciteta 'Severnog toka 1', a tako će biti i sa kapacitetom 'Severnog toka 2'“.
Lavrov je istakao da je jedan od razloga aktuelne situacije sa gasom i ogroman pritisak Amerike prethodnih godina, između ostalog na Nemačku, koju su primorali da odustane od kupovine ruskog gasa i da umesto toga gradi terminale za američki tečni prirodni gas.
Danas, kada su ti terminali u Nemačkoj i drugim zemljama napravljeni, a cene gasa skočile, „sav tečni prirodni gas otišao je u Aziju i Latinsku Ameriku“, konstatovao je Lavrov.
„Zar to nije faktor koji je uticao na današnju situaciju?“, upitao je ministar.
Istovremeno je podsetio da „Gasprom“ ispunjava sve svoje obaveze prema isporukama gasa u Evropu.
„Spremni smo da pomognemo Evropi da prevaziđe tu krizu“, poručio je šef ruske diplomatije, istakavši da Evropa mora priznati da su neophodni recipročni koraci sa njene strane.
Još jednom je istakao da su gasovodi „Severni tok 2“ i „Turski tok“ projekti koji su zamišljeni da poboljšaju energetsku bezbednost Evrope, te da u aktuelnoj situaciji sa porastom cena goriva u Evropi Moskva i Brisel moraju tešnje da sarađuju.
Takođe je predložio da bi Rusija i EU mogle da usaglase određene mehanizme u slučaju vanrednih situacija u energetskom sektoru.
„S obzirom na iskustvo aktuelnog kriznog razvoja situacije i onoga što se ranije dešavalo, verovatno je moguće usaglasiti mehanizme u slučaju vanrednih situacija, ako to bude pošteno, na obostrano korisnoj osnovi. Tada bi postojale dogovorene opcije u slučaju da temperatura odjednom naglo opadne... Za nas je tu realizacija dogovora svetinja“, rekao je Lavrov.
U finansijama, opcija je sporazum između prodavca i kupca koji daje kupcu pravo, ali ne i obavezu da kupi ili proda određeno dobro po dogovorenoj ceni.
Svoj komentar o tome zbog čega su evropski potrošači za enormne cene gasa odmah optužili Putina u autorskoj emisiji Moj pogled na Rusiju dala je Ljubinka Milinčić:
Mapa Evrope - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2021
RUSIJA
Evropa već drhti, ali zbog Amerike, ne zbog Putina — kakav haos tek donosi zima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala