- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Lavrov na skupu Pokreta nesvrstanih u Beogradu

© Foto : MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2021
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov učestvovaće u ponedeljak 11. oktobra u glavnom gradu Srbije na skupu povodom 60. godišnjice od prve konferencije nesvrstanih koja je održana u Beogradu, rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Ministar će u okviru radne posete Beogradu učestvovati na jubilarnom zasedanju Pokreta nesvrstanih“, rekla je Zaharova na redovnom brifingu za novinare.

Ona je dodala da Rusija na ovom skupu prvi put učestvuje u novom statusu kao posmatrač, koji je dobila u julu ove godine.
Lavrov će na skupu preneti i pozdravnu poruku predsednika Rusije Vladimira Putina, čime se dodatno ističe značaj koji Moskva pridaje ovoj organizaciji koja okuplja 120 država i koja se zasniva na principu ravnopravne saradnje, navela je ona.
Sputnjiku je juče u Predsedništvu Srbije potvrđeno da će se predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastati sa šefom ruske diplomatije u nedelju, 10. oktobra.
Podsetimo, prva konferencija nesvrstanih bila je na nivou šefova država ili vlada, a idejnim tvorcima smatraju se predsednici SFRJ Josip Broz Tito, Egipta (u to vreme Ujedinjene Arapske Republike) – Gamal Abdel Naser, Gane – Kvame Nkrumah i Indonezije – Sukarno, kao i prvi premijer Indije Džavaharlal Nehru.
U Beograd su te 1961. došli predstavnici 25 tadašnjih nesvrstanih zemalja, tri države posmatrača, ali i više oslobodilačkih pokreta, partija i organizacija.
Države okupljene oko Sjedinjenih Američkih Država su okupljanje u Beogradu označile antizapadnim i antiameričkim skupom. Njihova reakcija bila je neprijateljska.  - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2021
DRUŠTVO
Otvorena izložba o Prvoj konferenciji Nesvrstanih /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala