- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Uticaj ciklona i hladnog vazduha: Srpski prognostičar najavljuje pogoršanje vremena

CC0 / Pixabay / Jesen
Jesen - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2021
Pratite nas
U Srbiji je poslednjih dana sve hladnije, a kišovite dane prate i snažni udari vetra. Prema navodima prognostičara Marka Čubrila, male su šanse da će uskoro doći do poboljšanja vremenskih uslova.
Prema prognozama Čubrila, narednih dana će pod uticajem ciklona i hladnog vazduha biti pretežno oblačno i sve hladnije uz povremene padavine.
„Do subote više padavina na zapadu, dok su obilnije padavine moguće na istoku regiona. Novo pogoršanje izgledno je oko 14. oktobra i sve do polovine meseca bi se trebalo zadržati relativno hladno vreme“, naveo je Čubrilo na Fejsbuku.
Kako je dodao, i u petak se ponovo nad središnjim i južnim predelima Srbije očekuje kiša, dok bi nad ostalim delom regiona kiše bilo samo povremeno i bila bi znatno slabija. U košavskom području duvaće jak istočni vetar koji bi na jugu Banata imao olujne udare, na severozapadu regiona severni i severoistočni uglavnom slab do umeren, a duž većeg dela obale jaka bura.
„Temperatura u daljem padu i trebalo bi se kreće od 8 do 14 stepeni“, naveo je Čubrilo.
Čubrilo, inače profesor geografije, napominje da bi u petak uveče uticaj ciklona nad Tirenskim morem trebalo da oslabi, ali da većina modela u subotu tokom dana simulira spuštanje još jednog jezgra hladnog vazduha koja bi sa severoistoka preko centralnih oblasti našeg regiona premeštala dalje na jug.
„Ukoliko to jezgro bude imalo putanju koju mu danas dodeljuje Evropski centar za srednjoročnu vremensku prognozu, ponovo će doći do regeneracije ciklona nad Ligurskim morem i sledi novo pogoršanje vremena. Za razliku od prvog sada bi obilnije kiše trebalo biti nad istokom Hrvatske, istokom i severoistokom BiH, Crnom Gorom i praktično celom Srbijom. Obilne padavine bi potrajale do nedelje uveče“, naveo je on.
Tek negde posle 21. oktobra stoji signal za moguće otopljenje ali je on i dalje vrlo slab, naveo je Čubrilo, sumirajući da naredni dani donose pravu jesen, vetrovito, kišovito i hladno vreme.
Vremenska prognoza - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2021
DRUŠTVO
Vreme danas: Oblačno i hladnije, biće i kiše
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala