- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Toni Nadal objasnio ko je GOAT

© AP Photo / Michel EulerRafael Nadal i njegvo stric Toni (levo)
Rafael Nadal i njegvo stric Toni (levo) - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2021
Pratite nas
Toni Nadal, španski teniski stručnjak i stric Rafaela Nadala, govorio je o tome ko je najveći teniser svih vremena, povredama članova „velike trojke“, dolasku Novaka Đokovića na Turneju...
Toni Nadal, koji je od ove godine deo stručnog štaba Kanađanina Fleiksa Ože-Alijasima, uporedio je povrede Nadala (stopalo) i Federera (koleno), tenisera koji su prevremeno završili tekuću sezonu.
„Mislim da je komplikovanije za Federera jer on ima 40 godina i već je prošao nekoliko operacija koje ne znam koliko dobro su prošle. Što se tiče Rafaela, nadam se da on ima još dve, tri godine pred sobom. Ubeđen sam da će osvojiti još neki Grend slem. Realnost je da je svake godine sve teže i teže jer su mladi teniseri sve bliži i bliži“, rekao je Nadal u podkastu „3iguales“.
Što se tiče trke za najvećeg tenisera svih vremena, takozvanog GOAT-a, Španac ističe da o tome ne može da se sudi dok se svi ne penzionišu.
„Ako trenutno gledamo brojeve, najbolji je ili Federer ili Đoković. Ali, Rafael je propustio mnogo Grend slem turnira zbog povreda, dok su drugi igrali povređeni. Da nije, osvojio bi još mnogo. Pariz 2009. bi sigurno osvojio, ali je imao problem sa kolenom. U finalu Australijan opena 2014. je bilo isto. Ako gledate visinu nivoa igre onda je to Federer, ali moramo da sačekamo da svi završe, pa onda možemo da odlučimo ko je najbolji“.
Toni se prisetio i prvih koraka članova „velike trojke“.
„Nikada ne bih mogao da predvidim da će osvojiti sve što su osvojili. Za Federera se možda i videlo da će biti jedan od najboljih u istoriji jer je sve radio dobro. Kada sam video da Rafael sa 23, 24 godine ima već sve Grend slem titule pomislio sam da i on može da se nada tome. Kada sam video Đokovića kako sa 18 godina igra protiv Huana Monaka, vratio sam se u svlačionicu i rekao Rafaelu: 'Imamo problem, jer sam video veoma dobrog igrača'. Kada je neko baš dobar to odmah možete da primetite“.
Najboljeg od mlađih tenisera i pravog naslednika „velike trojke“ trenutno ne vidi, ali ističe na mlađa generacija – kao što su Danil Medvedev, Stefanos Cicipas, Saša Zverev i Andrej Rubljov – moraju da rade.
„Oni su im svi veoma slični, ne znam ko je najbolji. Njihov najviši nivo je veoma sličan, ali je problem kada ne igraju na njemu. Kada Medvedev igra dobro on je na nivou Nadala, Federera i Đokovića, ali kada igra loše njegov nivo padne ispod lošeg nivoa Novaka, Rafaela i Rodžera. Ko prvi uspe da stabilizuje taj deo igre će biti najbolji od njih“, istakao je Toni.
Tema razgovora u pomenutom podkastu se sa „velike trojke“ i njihovih naslednika prešla na promenu u taktici, pa je Toni objasnio kako se tenis promenio.
„Današnji koncept igre je da napadate drugi servis. Igra je brža nego ranije. Kada je Rafael tek dolazio na Turneju bilo je više prostora za igru, posebno na šljaci sa igračima kao što su (Giljermo) Korija, (Gaston) Gaudio i ostali sa kojima ste morali da se borite za svaki poen“, priča Toni Nadal i dodaje:
„Bilo je više strategije. Danas je sve u brzinu i strategije ima manje. Ranije su igrači više morali da misle. Rod Lejver ili Giljermo Vilas u svoje vreme nisu ni morali da imaju trenera, oni su smišljali sve što će raditi. Današnji igrači prepuštaju trenerima da im rešavaju probleme. Sve se izučava kroz statistiku, ali realnost je – ako ne udarate lopticu kako treba, onda nećete pobeđivati“.
Svet bi da otme Ruse, Evropa kaže – ne!
Drama se nastavlja: Australijan open se seli zbog Novaka?
Đoković ponovo na meti „teorija“ – zbog fotografije iz Amerike /foto/
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala