- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Uticaj sporta na decu – koji su sve ciljevi?

© Foto : Centar za prava detetaCentar za prava deteta
Centar za prava deteta - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2021
Pratite nas
Centar za prava deta održao je besplatan vebinar „Deca u sportu”, a roditelji su imali prilike da saznaju odgovore na neke dileme u razgovoru sa Radmilom Vulić Bojović, psihološkinjom i porodičnom psihoterapeutkinjom, Andrijom Gerić, psihologom i bivšim odbojkaškim reprezentativcem Srbije, i novinarom Mišom Stojiljkovićem.
„Sport uči decu da gube i da se posle poraza podignu. Nije važno da li si pobedio ili izgubio, važno je da nastaviš da se trudiš i ne odustaješ“, kaže novinar Miša Stoiljković.
Danas, kada su igru u školskom dvorištu zamenile škole sporta, kada je sport postao deo kućnog budžeta, a gotovo svako dete pohađa neku školu sporta, važno je razgovarati o uticaju sporta na dete, o ulozi roditelja i trenera, kao i o izazovima roditeljstva i promenama koje se konstantno dešavaju tokom razvoja dece.
Tim povodom, Centar za prava deta održao je besplatan vebinar „Deca u sportu”, a roditelji su imali prilike da saznaju odgovore na neke dileme u razgovoru sa Radmilom Vulić Bojović, Andrijom Gerić i Mišom Stojiljkovićem.
„Deca padaju da bi naučila da ustanu. Pustite ih da padnu i da sami ustanu, ali im budite podrška i oslonac“, rekao je Gerić, bivši odbojkaški reprezentativac Srbije.
Sagovornici ističu da deca do 12 godina treba da se igraju sporta, da ga zavole. Sport nije samo produkcija vrhunskih sportista, sport je sticanje motoričkih veština, razvijanje timskog duha, razvoj tela.
© AFP 2023 / BULENT KILICBivši srpski odbojkaš Andrija Gerić
Bivši srpski odbojkaš Andrija Gerić - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2021
Bivši srpski odbojkaš Andrija Gerić
Kroz sport, deca uče da trpe i neprijatnosti, kako da se suoče sa porazom i izbore sa frustracijom.
„Sport nema smisla ako nema selekcije, neophodno je usmeravanje i vođenje. Baš kao i u roditeljstvu. Zato je roditelj potreban detetu, a trener mladom sportisti“, ističe Radmila Vulić Bojović.
Treneri su deci u ranom uzrastu često drugi roditelji. U tom smislu je neophodna i edukacija trenera za rad sa decom, jer ukoliko izostaje pedagoški rad, nema ni napretka.
Isto tako, roditelji ne treba da se mešaju u rad trenera, jer treba da postoje stvari koje su samo dečije. Uspešnost roditeljstva se ne meri školskim ili sportskim uspehom deteta.
Na samom kraju, sagovornici su istakli da sport i obrazovanje ne smeju isključivati jedno drugo, jer sport u dečjem uzrastu ne sme biti svrha.
„Ne upoređujte svoje dete sa drugom decom, jer im tako narušavate samopouzdanje. I ne očekujte da budu savršeni. Volite ih i pružite im podršku“, naglašava Gerić.
„Grad svetlosti“ čeka Novaka Đokovića
Skandal u Americi – uhapšen bivši član Partizana i još 17 košarkaša!
Britanci oduševljeni Zvezdinom i Partizanovom decom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala