- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Šokantni snimci iz Hrvatske: Migrante na granici tuku palicama, EU traži istragu /video/

© Tanjug / Oksana ToskićIzbeglice na graničnom prelazu Tovarnik, Hrvatska
Izbeglice na graničnom prelazu Tovarnik, Hrvatska - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2021
Pratite nas
Evropska komisija izrazila je zabrinutost zbog izveštaja o nasilnim vraćanjima migranata na spoljnim granicama EU u Grčkoj i Hrvatskoj, navodeći da se radi o nezakonitim postupcima i da se mora sprovesti istraga. Iz EK su posebno pomenuli snimke iz Hrvatske na kojima se vidi kako maskirane osobe tuku palicama migrante na granici.
Poverenica Evropske komisije za unutrašnje poslove Ilva Johanson rekla je da ima naznaka o nekoj vrsti orkestriranog nasilja, ali i o zloupotrebi evropskih sredstava.

Šokantni snimci i zloupotreba evropskog novca u Hrvatskoj

„Neki od tih izveštaja su šokantni. Izuzetno sam zabrinuta zbog toga i čini mi se da ima naznaka o nekoj vrsti orkestriranog nasilja. Naravno da se mora provesti temeljna istraga o tome“, izjavila je Johanson, prenela je Hina.
Ona je rekla da „ima uverljivih dokaza o zloupotrebi evropskih sredstava“, koje EU daje članicama za upravljanje spoljnim granicama, Hrvatskoj i Grčkoj.
Najavila je da će večeras u Luksemburgu o tome razgovarati s grčkim ministrom za migracije i azil Notisom Mitarahijem i hrvatskim ministrom unutrašnjih poslova Davorom Božinovićem.
„Ti izveštaji su vrlo štetni za našu reputaciju. Potpuno je neprihvatljivo ako su ljudi izloženi nasilju i ako je bilo zloupotrebe evropskih fondova. Stoga se o tome mora sprovesti istraga“, rekla je Johanson.
Dodala je da Evropska komisija nema dovoljno alata ni ovlašćenja u tim pitanjima, jer su spoljne granice u nadležnosti država članica.
„Upravo zato smo u predlogu novog pakta za migracije i azil predložili da istrage o ovakvim izveštajima postanu obavezne kao i uspostavljanje nezavisnih mehanizama za nadzor“, rekla je poverenica.

Nasilno vraćanje je nezakonito, potrebna istraga

Portparol EK Adalbert Janz rekao je da su „zabrinjavajući video-snimci o izveštaji o nasilnim vraćanjima migranata koji su juče objavljeni“
Radi se o snimcima na kojima se vide muškarci s fantomkama na glavama kako teraju migrante iz Hrvatske preko rukavca reke Korane, udarajući ih palicama kakve imaju pripadnici interventne policije, a neki nose i podjakne nalik na deo uniforme te jedinice, piše hrvatski „Indeks“.
„Evropska komisija snažno se protivi bilo kakvoj praksi nasilnog vraćanja, ističe da je to nezakonito, da nacionalne vlasti moraju provesti istragu kako bi se utvrdile činjenice i preduzeti mere ako se utvrde da je bilo prekršaja“, dodao je Janz.
Od 2014. godine do danas Hrvatska je dobila oko 177 miliona evra za „upravljanje migracijama“.
Komisija tvrdi da bi, u slučaju da je oprema koju je finansirala EU korištena za kršenje zakona, Hrvatskoj mogle biti izrečene kazne ili bi se moglo zaustaviti dalje finansiranje ovog projekta, navodi „Indeks“.
Nasilje nad migrantima u hrvatskoj dronovima su snimili i pojedini nemački i francuski, ali i hrvatski mediji.
„Kad zateknemo migrante u šumi ili negde drugo, oni obično od straha legnu na zemlju“, rekao je za nemački ARD neimenovani član granične policije, prenosi „Indeks“.
„Policajac zatim hoda pored njih i tuče ih palicom po nogama“, rekao je.
Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović rekao je u četvrtak da je već pokrenuta istraga.
„Stručni tim danas je već na terenu i ima zadatak da utvrdi šta se dogodilo, ko je u tome učestvovao i gde se dogodilo...“, izjavio je Božinović.
Migranti na granici - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2021
Nove optužbe: Hrvatska policija ponovo na tapetu zbog gnusnih zločina, objavljeno šokantno svedočenje
Hrvatski policajci zasutavljaju EU parlamentarce u pokušaju da posete migrantsku stanicu na bosansko- hrvatskoj granici  - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2021
Mračne tajne iz Bojne: Hrvati po šumi jure migrante i – evropske zvaničnike (video)
Hrvatska policija na granici - Sputnik Srbija, 1920, 21.10.2020
„Užasavajuća svedočenja“: Hrvatska policija optužena za zversko mučenje, seksualno zlostavljanje, pljačke
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala