- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruska crkva najavila novi sastanak patrijarha Kirila i pape Franje

© Sputnik / Sergeй Pяtakov / Uđi u bazu fotografijaPatrijarh Moskovski i sve Rusije Kiril i papa Franja
Patrijarh Moskovski i sve Rusije Kiril  i papa Franja - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2021
Pratite nas
Poseta poglavara Rimokatoličke crkve pape Franje Rusiji nije na dnevnom redu u ovom momentu, ali će se održati novi sastanak pape i patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila, izjavio je predsednik Odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije, mitropolit volokolamski Ilarion.
„Treba razdvojiti teme sastanka pape i patrijarha i posetu pape Franje Rusiji. Što se tiče posete, delim mišljenje državnog sekretara Vatikana, kardinala Parolina da za to danas ne postoje uslovi. Smatram da ne bi trebalo da navodim razloge zbog kojih je poseta nemoguća u ovom momentu. Obe strane to znaju. Danas takva poseta nije na dnevnom redu naših bilateralnih odnosa. Međutim, to ne znači da ih ne treba razvijati“, rekao je mitropolit Ilarion za italijanski list „Korijere dela sera“.
Takođe je dodao da će novi sastanak dvojice verskih poglavara biti najavljen neposredno pre održavanja.
„Setite se, sastanak u Havani najavljen je samo nedelju ranije. Dakle, kada završimo sa pripremom drugog sastanka to ćemo saopštiti sedmicu ranije“, precizirao je Ilarion.
Podsetimo, papa Franja je u sredu primio u Vatikanu mitropolita Ilariona, koji boravi u radnoj poseti Italiji po blagoslovu patrijarha Kirila. Uoči sastanaka, Ilarion je rekao da namerava da razgovara o bilateralnim odnosima Ruske pravoslavne crkve i Rimokatoličke crkve, istakavši da se odnosi „razvijaju veoma pozitivno“.
Istorijski sastanak pape Franje i patrijarha Kirila odigrao se 12. februara 2016. godine u Havani. To je bio prvi sastanak te vrste u istoriji, jer se poglavari Katoličke i RPC vekovima nisu sastajali.
Papa Franja u Sofiji. - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2019
Papa koji se razočarao u Katoličku crkvu, naljutio Hrvate i pružio ruku pravoslavlju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala