- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Uz povoljnu cenu ruskog gasa u Srbiji i ove zime — toplo /foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićPotpisivanje ugovora o isporuci gasa iz Rusije u Srbiju
Potpisivanje ugovora o isporuci gasa iz Rusije u Srbiju - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2021
Pratite nas
Uprkos energetskoj krizi koja pogađa Evropu, u Srbiji će i ove zime biti toplo zahvaljujući dovoljnim količinama ruskog gasa čija će cena za Srbiju, kao i do sada biti najpovoljnija, izjavio je kopredsednik srpsko-ruskog Komiteta za trgovinsku, privrednu i naučno tehničku saradnju, Nenad Popović.
Popović je istakao da je Rusija i sada, u ovom teškom energetskom vremenu, kada je cena gasa eksplodirala i deset puta je veća nego samo godinu dana ranije, opet uz Srbiju.
„Upravo su u toku pregovori o novom dugoročnom ugovoru između Gasproma i Srbijagasa. Veliki prijatelj Srbije, Borisov me je uverio da će u Srbiji biti toplo ove zime. Gasa će da bude. Pregovori se nastavljaju i sigurni smo da će i cena biti onakva kakvu je Srbija uvek davala Rusiji, a to su najpovoljnije cene za gas“, naglasio je Popović.
Popović, koji je srpski ministar za inovacije i tehnološki razvoj, potpisao je na završetku rada 19. zasedanja tog Komiteta sa svojim kolegom kopredsednikom Komiteta s ruske strane, zamenikom predsednika ruske vlade, Jurijem Borisovim, protokol. Tome su prethodili razgovori oko 120 ruskih i više od 80 srpskih privrednika iz svih privrednih oblasti.
Borisov je ocenio da se konstruktivno i dinamično radilo i da su razmotrena sva ključna pitanja bilateralne saradnje a to je niz pitanja od energetike, saobraćaja, industrije, zdravlja, poljoprivrede, kulture i savremenih tehnologija.
© Sputnik / Lola ĐorđevićSednica Međuvladinog komiteta za saradnju Srbije i Rusije
Sednica Međuvladinog komiteta za saradnju Srbije i Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2021
Sednica Međuvladinog komiteta za saradnju Srbije i Rusije
„Naš rad je bio konstruktivan i dinamičan“, naveo je Borisov.
On je naglasio da su Srbija i Rusija ove godine uspele da obnove robnu razmenu i da je dovedu na nivo koji je bio pre pandemiji kovida.
Borisov je podsetio i na saradnju u sferi zdravstva gde su srpski i ruski stručnjaci zajedno obezbedili proizvodnju vakcine protiv kovida 19, „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) na teritoriji Srbije.
„Pored toga zajedno smo radili na završetku gasovoda Južni tok i njegovog puštanja i to će u dugoj perspektivi obezbediti energetsku sigurnost Srbije, ali i otvoriti nove smerove saradnje, kao što je na primer petrohemija, što će obezbediti dodatne prihode u srpski budžet. Da ne govorimo o velikim prihodima koje će Srbija dobiti kao tranzitna zemlja za gas“, zaključio je Borisov.
Popović je napomenuo da međuvladin Komitet radi intenzivno i da je ovo četvrti sastanak u poslednjih godinu dana koji je za kratko vreme mnogo toga uradio jer je doneto dosta značajnih, ne samo predloga, već i odluka koje treba da budu realizovane.
On je podsetio da je Srbija uvek imala podršku Rusije u ključnim trenucima za nju, pa i sada po pitanju nepriznavanja lažne države Kosovo i očuvanja teritorijalnog integriteta.
© Sputnik / Lola ĐorđevićPotpisivanje ugovora o isporuci gasa iz Rusije u Srbiju
Potpisivanje ugovora o isporuci gasa iz Rusije u Srbiju - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2021
Potpisivanje ugovora o isporuci gasa iz Rusije u Srbiju
„Rusija je uvek poštovala naš teritorijalni integritet i suverenitet po pitanju Kosova i Metohije, kao i Rezoluciju 1244 i Ustav Srbije“, naglasio je Popović.
Ta podrška, kazao je Popović, nastavljena je i kada je počela pandemija, pomogavši medicinski i sa vakcinama.
„Do sada je proizvedeno 1,5 miliona vakcina Sputnjik Ve u Srbiji, a do kraja godine će i četiri miliona“, rekao je Popović.
Najavio je da će se Borisov i on tokom dana sastati i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i njegovim timom, a na tom sastanku, kako je napomenuo, biće nastavljeni razgovori o gasu i svemu ostalom što su bile teme sednice Međuvladinog komiteta, održanog na Zlatiboru.
Ministar Nenad Popović i ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko dočekali Jurija Borisova - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2021
SRBIJA
Jedan od najbližih Putinovih saradnika stigao u posetu Srbiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala