- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Poljska: NATO se plaši jačanja vojnog prisustva Rusije duž trase „Severnog toka 2“; Moskva: Neosnovano

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografija Zastava sa logom kompanije "Nord strim 2" koja vodi izgradnju gasovoda "Severni tok 2" u Nemačkoj
 Zastava sa logom kompanije Nord strim 2 koja vodi izgradnju gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2021
Pratite nas
NATO strahuje da će Rusija povećati svoje vojno prisustvo na maršruti gasovoda „Severni tok 2“, izjavio je šef Biroa za nacionalnu bezbednost Poljske Pavel Soloh nakon sastanka šefova specijalnih službi država-članica NATO-a u Briselu.

„Tokom bilateralnih razgovora bilo je reči o bezbednosti Baltičkog mora imajući u vidu završetak izgradnje gasovoda ‘Severni tok 2’. To je kritična infrastruktura koja daje osnov za povećanje vojnog prisustva Rusije u basenu Baltičkog mora. To ne izaziva glavobolju samo nama nego i svim državama u okruženju – Švedskoj, Finskoj i baltičkim zemljama“, rekao je Soloh.

Zamenik predsednika Odbora za međunarodne poslove Saveta federacije Rusije, senator Vladimir Džabarov je komentarisao izjavu Soloha i naveo da je „Severni tok 2“ isključivo komercijalni projekat i nema veze sa vojnim prisustvom Rusije.

„Neka se smire. Šta im je razlog za takve neosnovane izjave? Neka ‘Severni tok 2’ počne da radi i Poljska će sama početi da traži gas“, dodao je Džabarov.

Izjavu Poljske je komentarisao i član komiteta Državne dume za međunarodne odnose Sergej Železnjak koji je rekao da Poljska time stavlja do znanja da NATO sada ima novi povod da poveća svoje vojno prisustvo pored ruskih granica što može dovesti do toga da Rusija promeni strategiju nacionalne bezbednosti.
On je dodao da je histerija Poljske na temu gasovoda „Severni tok 2“ nastavak antiruske kampanje Varšave i dodao, da ovo nije prvi put da Poljska podmeće klipove u točkove ovom projektu.
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2021
RUSIJA
Ruski senator: Ako „Severni tok 2“ ne proradi do kraja godine – Evropa će se smrznuti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala