- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Od popodneva topliji radijatori u Srbiji

© Sputnik / Vitaliy Ankov / Uđi u bazu fotografijaRadijator
Radijator - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2021
Pratite nas
Stanovi Beograđana će danas od popodnevnih časova biti topli, najavljuju nadležni iz "Beogradskih elektrana".
Zbog najavljenih srednjih temperatura koje će u prestonici biti niže od 12 stepeni Celzijusa, radijatori će biti zagrejani.
Iz "Beogradskih elektrana" apeluju da se do 15. oktobra, odnosno do zvaničnog početka grejne sezone, prijavljuju samo kvarovi curenja ili negrejanje celih stambenih jedinica.
Direktor Udruženja toplana Srbije Dejan Stojanović kaže da za start grejne sezone postoji dovoljna količina energenata i napominje da će pratiti šta se dešava na svetskom tržištu.
U Srbiji ima 60 toplana, sve su krenule sa probnim radom, s tim što su neke probe tople, a neke hladne. Dejan Stojanović je u Jutarnjem programu rekao da se to uglavnom definiše odlukama o uslovima i načinu snabdevanja energijom, i da svaka lokalna samouprava to uređuje.
Ono što je neki standard, to je da toplane počinju sezonu 15. oktobra, a da su u pripravnosti ukoliko prosečne temperature budu ispod 12 stepeni od 1. oktobra", navodi Stojanović.
Ističe da će danas i sutra manje više sve toplane krenuti sa toplim probama, a u zavisnosti od temperature, to će preći u isporuku toplotne energije, odnosno grejanje.
Objašnjava da je 12 stepeni prosečna dnevna temperatura koja predstavlja granicu da bi toplane krenule sa grejanjem u određenom gradu, a da propis definiše da je potrebno da ta temperatura potraje negde jedan, a negde tri dana.
"Postoje određene razlike, ali mislim da se već od sutrašnjeg dana stvaraju uslovi za isporuku toplotne energije", kaže Stojanović.
Navodi da određeni remonti i radovi nisu završeni, ali da ne bi trebalo da ugrožavaju grejanje.
"Za sâm start grejne sezone postoji dovoljna količina energenata. Pratićemo šta se dešava na svetskom tržištu. Moramo podsetiti da toplane u Srbiji sve energente i energiju nabavljaju po tržišnim uslovima. Svi smo svedoci šta se dešava na svetskim berzama, i električne energije i prirodnog gasa i nafte. Nadam se da će sve proteći u najboljem redu", ističe Stojanović.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala