- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Neobično stvorenje sa tri oka pojavilo se na svetom mestu Indijanaca, oživela ga jaka oluja /foto/

CC BY-SA 4.0 / Wikipedia/Scott Blanksteen/Cropped photo / Vupatki nacionalni spomen park u Arizoni, SAD
Vupatki nacionalni spomen park u Arizoni, SAD - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2021
Pratite nas
Na stotine neobičnih stvorenja sa tri oka, poznatih i kao „škampi dinosaurusi“, pojavilo se posle jake oluje u američkoj državi Arizoni.
Ova životinja iz porodice rakova, koja se zvanično zove triop, otkrivena je u delu Vupatki nacionalnog spomen-parka, piše Njujork post.
Račić koji je nađen u spomen-parku, bogatom arheološkim nalazištima američkih Indijanaca, ima tri oka, ružičaste je boje i dug je između 2,5 i pet centimetara.

Oživela ih jaka oluja

Veruje se da se pojavio posle jakih oluja koje su pogodile Arizonu u julu, a nađen je u jezercetu koje se formiralo u ceremonijalnom igralištu u kom je igrana drevna indijanska igra loptom.
Ove životinje mogu da polože jajašca koja ostaju uspavana sve dok ih ne prekrije dovoljno vode da ožive. Još nije poznato koliko dugo su jajašca iz kojih su se izlegli triopi na ovoj lokaciji bila u zemlji.
„Oni imaju veoma specijalan način prilagođavanja koji omogućava jajašcima da prežive duge vremenske periode i kada su potpuno na suvom“, rekla je Loren Karter iz Vupatki nacionalnog spomen-parka. Kako je objasnila, kada jajašca prekrije dovoljno vode, životinje se izlegu i odrastu za samo nedelju dana, kako bi nastavile ciklus razmnožavanja. Triopi mogu da žive do 90 dana, ili dok se voda ne isuši.

Živi fosili

Triopi se smatraju živim fosilima jer se nisu menjali u poslednjih 350 miliona godina, navode istraživači Univerziteta Centralni Mičigen.
Mogu se naći u staništima u Africi, Australiji, Aziji, Južnoj Americi, Evropi i nekim delovima Severne Amerike.
Vupatki nacionalni park je naselje koje su izgradili drevni Pueblo Indijanci i prvi put je naseljen pre 1.500 godina. Danas ga svetim mestom smatraju Hopi, ali i Navaho i drugi Indijanci u regionu, koji veruju da u njemu obitavaju duhovi predaka koji su nekada tu živeli.
Kompleks pećina Goram na Gibraltaru - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Veliko otkriće arheologa na Gibraltaru: „Kao da smo našli Tutankamonovu grobnicu“ /foto/
Džinovska kornjača - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2021
„Potpuno neočekivano“: Kako je jedna mirna životinja iznenadila naučnike /video/
Bigl - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2021
Šta je sad pa ovo: Misteriozno stvorenje koje puzi u bazenu zaprepastilo psa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala