https://lat.sputnikportal.rs/20211007/nauka-dokazala--kuvanje-je-dobro-zdravlje-1130489196.html
Nauka dokazala – Kuvanje je dobro zdravlje!
Nauka dokazala – Kuvanje je dobro zdravlje!
Sputnik Srbija
Mnogi ne vole da kuvaju i ta obaveza im teško pada. Ipak, nauka je dokazala da je kuvanje veoma korisno i da ima blagotvoran uticaj na naše psihofizičko... 07.10.2021, Sputnik Srbija
2021-10-07T22:16+0200
2021-10-07T22:16+0200
2021-10-07T22:41+0200
društvo
stil života
društvo
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/111452/15/1114521542_0:160:3073:1888_1920x0_80_0_0_0651de976dd8b5d2e2cfcdefd048fa14.jpg
Psiholog Martin Preston tvrdi da postoji pet jakih razloga zbog kojih bi trebalo bar povremeno da se latimo varjače i kuvanje pretvorimo u svesno uživanje.1. Smanjuje stres i anksioznostKuvanje, kako tvrdi ovaj psiholog, može da pomogne smanjenju hormona stresa – kortizola i adrenalina. Ovo ne samo što dobro utiče na smanjenje nivoa stresa i anksioznosti, već ima snažan uticaj na poboljšanje kvaliteta sna, ali i imuniteta.2. Jača samopouzdanjeKada spremite ručak, osećate se korisno jer je hrana jedna od važnih stvari u našem životu. Osećaj da ste pričinili zadovoljstvo ukućanima ili gostima svojim trudom svakako bi mogao pozitivno da utiče na vaše samopouzdanje.Kad primate pohvale i povratne informacije o obroku koji ste pripremili, to vam pomaže da mislite pozitivno o sebi, kao i da se osećate sigurnije i sposobnije da se uhvatite se u koštac sa većim i manjim izazovima u životu, objašnjava Preston.3. Podstiče kreativnostKada ukrašavate kolače ili dorađujete recept, to pozitivno utiče na vaš mozak, a ujedno može i da smanji nervozu i stres i poboljša vaše mentalno i fizičko zdravlje, piše portal DDL.4. Pomaže u stvaranju bliskih odnosa„Kuvanje daje osećaj sigurnosti, poverenja i pripadnosti, posebno kada je u tu aktivnost uključena cela porodica ili većina njenih članova. Emocije koje se razvijaju dok zajedno spremate hranu mogu da pomognu da formirate snažne i zdrave veze“, kaže Preston.5. Jačanje fizičkog zdravljaNeke aktivnosti u kuhinji poput mešenja hleba, razvijanja testa i čišćenja kuhinje posle kuvanja blagotvorno utiču i na jačanje fizičkog zdravlja.
https://lat.sputnikportal.rs/20200724/znala-je-da-zakuva-jedna-od-najpoznatijih-kuvarica-na-svetu-bila-je-oficir-cia-1123073409.html
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2021
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Vesti
sr_RS
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/111452/15/1114521542_170:0:2901:2048_1920x0_80_0_0_54f7967bc06427018864c630ba01a203.jpgSputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
kuvanje dobro za zdravlje, psihologija, istraživanje, nauka
kuvanje dobro za zdravlje, psihologija, istraživanje, nauka
Nauka dokazala – Kuvanje je dobro zdravlje!
22:16 07.10.2021 (Osveženo: 22:41 07.10.2021) Mnogi ne vole da kuvaju i ta obaveza im teško pada. Ipak, nauka je dokazala da je kuvanje veoma korisno i da ima blagotvoran uticaj na naše psihofizičko zdravlje.
Psiholog Martin Preston tvrdi da postoji pet jakih razloga zbog kojih bi trebalo bar povremeno da se latimo varjače i kuvanje pretvorimo u svesno uživanje.
1. Smanjuje stres i anksioznost
Kuvanje, kako tvrdi ovaj psiholog, može da pomogne smanjenju hormona stresa – kortizola i adrenalina. Ovo ne samo što dobro utiče na smanjenje nivoa stresa i anksioznosti, već ima snažan uticaj na poboljšanje kvaliteta sna, ali i imuniteta.
Kada spremite ručak, osećate se korisno jer je hrana jedna od važnih stvari u našem životu. Osećaj da ste pričinili zadovoljstvo ukućanima ili gostima svojim trudom svakako bi mogao pozitivno da utiče na vaše samopouzdanje.
Kad primate pohvale i povratne informacije o obroku koji ste pripremili, to vam pomaže da mislite pozitivno o sebi, kao i da se osećate sigurnije i sposobnije da se uhvatite se u koštac sa većim i manjim izazovima u životu, objašnjava Preston.
Kada ukrašavate kolače ili dorađujete recept, to pozitivno utiče na vaš mozak, a ujedno može i da smanji nervozu i stres i poboljša vaše mentalno i fizičko zdravlje,
piše portal DDL.
„Skoro svaka osoba ima više od 6.000 različitih misli dnevno. Kreativna aktivnost i fokus na aranžiranje hrane mogu pomoći umu da se oslobodi misli koje umaraju i mozak i telo. Uz sve to, i pamćenje će vam se poboljšati i postaćete maštovitiji i kreativniji“, tvrdi psiholog.
4. Pomaže u stvaranju bliskih odnosa
„Kuvanje daje osećaj sigurnosti, poverenja i pripadnosti, posebno kada je u tu aktivnost uključena cela porodica ili većina njenih članova. Emocije koje se razvijaju dok zajedno spremate hranu mogu da pomognu da formirate snažne i zdrave veze“, kaže Preston.
5. Jačanje fizičkog zdravlja
Neke aktivnosti u kuhinji poput mešenja hleba, razvijanja testa i čišćenja kuhinje posle kuvanja blagotvorno utiču i na jačanje fizičkog zdravlja.