- Sputnik Srbija, 1920
DRUŠTVO
Zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, Rusije i ostatka sveta

Nauka dokazala – Kuvanje je dobro zdravlje!

© Fotolia / NitrKuvanje supe
Kuvanje supe - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Mnogi ne vole da kuvaju i ta obaveza im teško pada. Ipak, nauka je dokazala da je kuvanje veoma korisno i da ima blagotvoran uticaj na naše psihofizičko zdravlje.
Psiholog Martin Preston tvrdi da postoji pet jakih razloga zbog kojih bi trebalo bar povremeno da se latimo varjače i kuvanje pretvorimo u svesno uživanje.

1. Smanjuje stres i anksioznost

Kuvanje, kako tvrdi ovaj psiholog, može da pomogne smanjenju hormona stresa – kortizola i adrenalina. Ovo ne samo što dobro utiče na smanjenje nivoa stresa i anksioznosti, već ima snažan uticaj na poboljšanje kvaliteta sna, ali i imuniteta.

2. Jača samopouzdanje

Kada spremite ručak, osećate se korisno jer je hrana jedna od važnih stvari u našem životu. Osećaj da ste pričinili zadovoljstvo ukućanima ili gostima svojim trudom svakako bi mogao pozitivno da utiče na vaše samopouzdanje.
Kad primate pohvale i povratne informacije o obroku koji ste pripremili, to vam pomaže da mislite pozitivno o sebi, kao i da se osećate sigurnije i sposobnije da se uhvatite se u koštac sa većim i manjim izazovima u životu, objašnjava Preston.

3. Podstiče kreativnost

Kada ukrašavate kolače ili dorađujete recept, to pozitivno utiče na vaš mozak, a ujedno može i da smanji nervozu i stres i poboljša vaše mentalno i fizičko zdravlje, piše portal DDL.
„Skoro svaka osoba ima više od 6.000 različitih misli dnevno. Kreativna aktivnost i fokus na aranžiranje hrane mogu pomoći umu da se oslobodi misli koje umaraju i mozak i telo. Uz sve to, i pamćenje će vam se poboljšati i postaćete maštovitiji i kreativniji“, tvrdi psiholog.

4. Pomaže u stvaranju bliskih odnosa

„Kuvanje daje osećaj sigurnosti, poverenja i pripadnosti, posebno kada je u tu aktivnost uključena cela porodica ili većina njenih članova. Emocije koje se razvijaju dok zajedno spremate hranu mogu da pomognu da formirate snažne i zdrave veze“, kaže Preston.

5. Jačanje fizičkog zdravlja

Neke aktivnosti u kuhinji poput mešenja hleba, razvijanja testa i čišćenja kuhinje posle kuvanja blagotvorno utiču i na jačanje fizičkog zdravlja.
Džulija Čajld - Sputnik Srbija, 1920, 24.07.2020
Znala je da zakuva: Jedna od najpoznatijih kuvarica na svetu bila je oficir CIA
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala