- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Mitropolija crnogorsko-primorska: Predsednik Đukanović uznemirava i deli građane

© AP Photo / Hektor PustinaMilo Đukanović
Milo Đukanović - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Mitropolija crnogorsko-primorska oglasila se povodom izjave Mila Đukanovića da „nije služio nijednoj verskoj zajednici, nije se povlačio po podu i lizao kašike, širio pandemiju, raspoređivao svoje prijatelje verske fanatike na odgovorna mesta u državi, pokušavajući da ih predstavim kao eksperte“.
Đukanović je to rekao nakon učešća na Samitu EU-Zapadni Balkan, kritikujući Vladu Crne Gore.
Saopštenje Mitropolije prenosimo u celosti:
„Šta misli građanin Milo Đukanović o crkvenim vjerskim obredima trebalo bi da bude njegova privatna stvar i tema van dometa pažnje javnosti pa i same Crkve. Međutim, dok je taj građanin predsjednik naše države dužni smo da se oglasimo kada on javno vrijeđa i ponižava sveštene radnje koje se sprovode na našim duhovnim sabranjima. Njegovi politički i ideološki obračuni sa premijerom i ministrima Vlade Crne Gore, ni najmanje ne ulaze u oblast interesovanja Crkve, ali zloupotreba crkvenih tema u svrhe Đukanovićevog političkog pravdanja i napada na druge aktere društvenog života, – duboko vrijeđa osjećaje velikog broja građana Crne Gore. Uvrede sa te adrese nikako ne doprinose stabilnosti i napretku države čiji je Đukanović predsjednik.
G. Đukanović je prethodne godine pao na ispitu poznavanja crnogorskog Ustava, kada je namjeravao da uređuje unutrašnje ustrojstvo Srpske Pravoslavne Crkve i njenih eparhija u Crnoj Gori. Kako ne vidi, da kada se god dohvata crkvenih tema i dilema, on lično i politika koju predstavlja, srljaju u propast i gube povjerenje naroda?
Funkciju predsjednika „svih građana“ koja i postoji da personalno garantuje mir i stabilnost države, ovaj čovjek očigledno zloupotrebljava kako bi uznemiravao i dijelio građane.
Nije ni lijepo ni vaspitano da on svoje političke konkurente ruži i diskredituje tako što ukazuje na njihovo učešće u vjerskim obredima. Pitamo se, od koga je usvojio rječnik omalovažavanja crkvenih radnji nazivajući ih „lizanjem kašike“ i „povlačenjem po podu“? Takav rječnik ne priliči ozbiljnim ljudima. Ako nema ličnog poštovanja prema stvarima koje ne poznaje, zar u njemu ne postoji bar trunka pijeteta prema crnogorskoj istoriji u kojoj su obredi o kojima ovako nepristojno govori, bili nadahnuće generacijama naših predaka? Ovakvi nedolični izrazi ne vrijeđaju samo nas hrišćane, nego i pripadnike drugih konfesija u Crnoj Gori, kojima je saginjanje ljudi pred Bogom, ponekad i do samoga poda, ako treba i do crne zemlje – najsvetiji čin“, saopštila je Mitropolija.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala