- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ko nije vakcinisan protiv korone, ne može da dobije organ: Odluka bolnice u SAD izazvala kontroverze

© AP Photo / Frank AugsteinVakcina „Fajzer-Biontek“
Vakcina „Fajzer-Biontek“ - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2021
Pratite nas
Bolnički sistem u američkoj državi Kolorado zabranio je transplantaciju organa nevakcinisanim osobama „u gotovo svim slučajevima“, pozivajući se na naučne studije da su ti pacijenti u većoj opasnosti od smrti ukoliko se zaraze virusom korona.
Pravila za transplantaciju koje je doneo bolnički sistem „Ju-si helt“ došla su u fokus pošto je kongresmen u Kongresu Kolorada Tim Gajtner objavio da je pacijentkinji iz Kolorado Springsa odbijena transplantacija bubrega jer nije vakcinisana protiv virusa korona, piše Vašington post.

Kongresmen: Diskriminišuća odluka

Gajtner je tu odluku nazvao „odvratnom i diskriminišućom“ i objavio pismo za koje tvrdi da ga je „Ju-si heltov“ centar za transplantaciju na Univerzitetu Kolorado Anšuc u gradu Aurora poslao pacijentkinji.
U pismu stoji da će pacijentkinja biti „deaktivirana“ sa liste čekanja na transplantaciju ukoliko u roku od 30 dana ne počne proceduru vakcinacije. Ukoliko odbije da se vakciniše, biće potpuno uklonjena sa liste.
Gajtner nije otkrio identitet pacijentkinje, ali je Lejlani Lutani rekla kanalu „9Njuz“ da se radi o njoj.
„Prinuđena sam da donesem odluku koja mi nije prijatna, kako bih mogla da nastavim da živim“, rekla je ona tom kanalu.
Iz „Ju-si helta“ su odbili da govore o konkretnom slučaju, pozivajući se na privatnost, ali su potvrdili da skoro svi primaoci organa moraju da budu vakcinisani protiv virusa korona, što je jedan od zdravstvenih uslova da se transplantacija obavi. Predstavnik za štampu tog bolničkog sistema Den Viver rekao je da i drugi transplantacioni centri u SAD imaju sličnu politiku ili prelaze na nju.

Imunizacioni status kao prednost - kontroverzna teritorija

Vašington post navodi da se radi o „kontroverznoj teritoriji“ - korišćenju imunizacionog statusa kako bi se odlučilo da li će neko dobiti medicinsku pomoć. Kako dodaje taj list, kontroverze je izazvala i ideja da vakcinisani budu prioritet, jer su neke zdravstvene ustanove donele krizna pravila u kojima daju prednost pacijentima koji imaju više šanse da prežive.
Den Viver, portparol „Ju-si helta“, rekao je da uslovi za transplantaciju nisu novost i da transplantacioni centri širom države mogu da zahtevaju od pacijenata i da budu vakcinisani od drugih bolesti, da prestanu da koriste duvan ili alkohol, da demonstriraju kako koriste neophodne lekove, kako ne bi došlo do toga da zbog njihovog postupanja organizam odbacuje organe za kojima postoji velika potražnja.
Više od 100.000 pacijenata je u SAD na listi čekanja za transplantaciju, a tek mali deo onih koji čekaju na bubreg dobio je organ u 2020. godini, pokazuju podaci američkih vlasti. Procena je da svakog dana umre 17 ljudi koji čekaju transplantaciju.
Lejlani Lutali rekla je da je zabrinuta za zdravstvene posledice, iako se za vakcine u ispitivanjima navodi da su bezbedne i efikasne. Ona i donor koji je hteo da joj da bubreg, rekli su kanalu „9Njuz“ da su odbili da se vakcinišu iz verskih razloga, jer se „koriste linije ćelija fetusa u razvoju vakcine“, dobijene u laboratoriji iz ćelija abortiranih fetusa.

Traži spas u drugim državama

Oni u Koloradu nisu uspeli da nađu bolnicu koja bi izvela transplantaciju bez njihove vakcinacije, pa su rekli da će potražiti mogućnost u drugim američkim državama, jer je život te pacijentkinje u opasnosti, objavio je Si-Bi-Es 4.
Den Viver naveo je kako studije pokazuju da je kovid-19 posebno smrtonosan za pacijente sa presađenim bubrezima i da smrtnost ide između 20 i 30 odsto, dok je ukupna smrtnost od kovida u SAD 1,6 odsto.
Donacija organa u SAD je koordinisana kroz nacionalnu mrežu koju vodi neprofitna organizacija Ujedinjena mreža za deljenje organa (UNOS), koja nema posebna pravila za skidanje ili stavljanje pacijenata na listu čekanja. Predstavnica ove organizacije An Paške rekla je da takve odluke donose bolnice pojedinačno, na osnovu medicinske procene.
Maketa virusa korona iznad trgovačke ulice ispred katedrale u Šverinu tokom zaključavanja u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2021
Burno u Nemačkoj: Upozorenje saradnika Merkelove o nevakcinisanima na udaru kritika
Lekar priprema špric sa vakcinom - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2021
Gigant sa Volstrita zabranjuje ulaz nezaposlenima koji nisu vakcinisani
Virus korona u Rumuniji - Sputnik Srbija, 1920, 01.10.2021
SVET
Policijski čas za nevakcinisane: Nova korona mera u Rumuniji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala