- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

„Ikea“ premešta proizvodnju u Tursku

© AFP 2023 / OLIVIER MORINIkea
Ikea  - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2021
Pratite nas
Švedski lanac trgovina nameštaja „Ikea“ planira da usmeri veći deo proizvodnje u Tursku kako bi sveo na minimum probleme u globalnim lancima nabavke i snizio troškove prevoza, izjavio je finansijski direktor turskog ogranka.
„Ikea“ planira da u Turskoj proizvodi fotelje, police za knjige, ormare i kuhinjske elemente i potom ih izvozi. Trenutno ih dopremaju iz hiljadama kilometara udaljenih pogona u istočnoj Aziji na tržišta Bliskog istoka i Evrope.

„Zbog problema s isporukama, s kojima smo se suočili tokom pandemije kovida, nastojimo više da proizvodimo u Turskoj”, izjavio je Rojtersu glavni finansijski direktor Kerim Nisel, ne navodeći koliko bi kapaciteta moglo biti premešteno.

„Svi smo u pandemiji shvatili da je diverzifikacija jako važna”, rekao je Nisel, „da možda baš i nije dobra strategija proizvoditi artikle u jednoj zemlji i potom pokušati da se transportuju širom sveta“.

Već ima sedam trgovina u Turskoj

Cena kontejnera iz istočne Azije skočila je s pretpandemijskih 2.000 dolara na sadašnjih 12.000 dolara, naglašava šef „Ikeinog“ turskog ogranka.
„Racionalnije je proizvoditi (robu) bliže mestu prodaje. Zato je želimo proizvoditi u Turskoj”, istakao je Nisel.
Kompanija u Turskoj ima sedam trgovina i već izvozi tri puta više iz te zemlje nego što u nju uvozi. Trenutno tamo proizvodi tekstilne, staklene, keramičke i metalne proizvode namenjene globalnom izvozu, piše Biz lajf.
„Ikea“ najavljenom selidbom sledi primer drugih velikih evropskih brendova kao što je „Beneton“, koji je odlučio da približi proizvodnju matičnoj Italiji, pojačavajući kapacitete u Srbiji, Hrvatskoj, Turskoj, Tunisu i Egiptu, dok će oni u Aziji biti prepolovljeni, podseća Rojters.
Ikea kod Bubanj Potoka - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2021
Odmah prestanite sa upotrebom! Ikea poziva kupce da ne koriste određene proizvode
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala