- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Berlin ne vidi prepreke za puštanje u rad „Severnog toka 2“ zbog stava Amerike

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaIzgradnja gasovoda "Severni tok 2" u Nemačkoj
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2021
Pratite nas
Nemačka vlada smatra da nema prepreka za eksploataciju gasovoda „Severni tok 2“ imajući u vidu sporazum postignutog sa Amerikom.

„Federalna vlada odbacuje eksteritorijalne sankcije koje su uvele SAD u vezi sa ‘Severnim tokom 2’. Vlada je vodila pregovore sa američkom vladom da bi sprečila potencijalne nove sankcije a kao rezultat usvojena je Zajednička izjava u kojoj je izražena podrška Ukrajini, evropskoj energetskoj bezbednosti i našim klimatskim ciljevima. Federalna vlada smatra da će na toj osnovi biti moguće eksploatisati gasovod“, navode u Berlinu.

Ovaj stav vlada je iznela u na pitanje stranke AfD zbog čega i dalje smatraju da je neophodno voditi pregovore o evropskom projektu sa Amerikom.
U kabinetu su istakli da je Berlin u tesnom kontaktu sa američkom vladom kao bliskim partnerom u oblasti spoljne politike i bezbednosti, što podrazumeva i „zabrinutost Vašingtona zbog projekta ‘Severni tok 2’, kao i opasnost od sankcija koja je s tim povezana“.
Nemačka vlada polazi od toga će tranzit gasa preko Ukrajine biti nastavljen i posle 2024. godine.
Podsetimo, kompanija „Nord strim AG“ počela je u ponedeljak da puni gasom prvi krak gasovoda „Severni tok 2“.
„Severni tok 2“ predviđa izgradnju dva kraka gasovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje od ruske obale preko Baltičkog mora do Nemačke. Projekat realizuje operator „Nord strim 2 AG“ sa jedinim akcionarom – „Gaspromom“. Finansijski partneri su evropske firme „Rojal dač šel“, „OMV“, „Anži“, „Uniper“ i „Vinteršal“.
Kompanija „Gasprom“ je u septembru saopštila da je izgradnja gasovoda „Severni tok 2“ završena.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala