- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Abdulrazak Gurna iz Zanzibara dobitnik Nobela za književnost

CC BY 2.0 / PalFest / Abdulrazak Gurna
Abdulrazak Gurna - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2021
Pratite nas
Abdulrazak Gurnah iz Zanzibara je dobitnik Nobelove nagrade za književnost za 2021. godinu za "beskompromisan i saosećajan prodor u efekte kolonijalizma", saopštio je danas Nobelov komitet za dodelu nagrada.
Gurnah je rođen 1948. godine i odrastao je na ostrvu Zanzibar u Indijskom okeanu, ali je kao izbeglica stigao u Englesku krajem 1960-ih.
Objavio je deset romana i niz kratkih priča.
Nobelovu nagradu u ovoj oblasti dodeljuje Švedska kraljevska akademija, a sastoji se od zlatne medalje i novčane nagrade u iznosu od 10 miliona švedskih kruna ili 1,1 milion dolara.
Prošlogodišnja nagrada pripala je američkoj pesnikinji Luiz Glik za, kako je rečeno tada, njen "nepogrešiv pesnički glas koji jednostavnom lepotom čini iskustvo pojedinca univerzalnim".
Dodela ove nagrade je 2018. godine bila odložena nakon što su optužbe za seksualno zlostavljanje potresle Švedsku akademiju koja bira pobednike.
Ova nagrada je 2019. godine pripala austrijskom piscu Peteru Handkeu.
Nobelov komitet je u ponedeljak dodelio nagradu za psihologiju ili medicinu Amerikancima Dejvidu Džuliju i Ardemu Pataputijanu za njihova otkrića o tome kako ljudsko telo percipira temperaturu i dodir.
Nobelova nagrada za fiziku dodeljena je u utorak trojici naučnika čiji je rad pomogao objašnjavanju složenih sila prirode, doprinoseći tako našem razumevanju klimatskih promena.
Benjamin List i Dejvik Mekmilan su juče proglašeni dobitnicima Nobelove nagrade za hemiju zbog pronalaska ekološki čistijeg načina za izgradnju molekula.
Preostalo je još da budu dodeljene nagrade za izvanredan rad u oblasti mira i ekonomije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala