Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić posle samita u Sloveniji: Grčka ne priznaje Kosovo

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2021
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je da je danas, na Brdu kod Kranja, gde je učestvovao na Samitu EU-Zapadni Balkan, razgovarao sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisem, koji je rekao da će zvanična Atina nastaviti da podržava teritorijalni integritet Srbije.
„Grčka će nastaviti da podržava teritorijalni integritet Srbije, nastaviće da bodri Srbiju i pomagaće joj na evropskom putu. Oni će, kako mi je kazao, nastaviti dalje da podržavaju celovitu Srbiju“, objasnio je Vučić na konferenciji za štampu.
Preneo je da je kratko razgovarao sa španskim premijerom kojem je zahvalio na podršci, sa slovačkim premijerom, rumunskim predsednikom, kao i predstavnicima zemalja EU koje ne priznaju takozvano nezavisno Kosovo.
Ukazao je da je imao dug razgovor sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i premijerom privremenih vlasti u Prištini Aljbinom Kurtijem.

„Razgovarali smo o diplomama, to jest priznanju zanimanja. Da ne ulazimo u detalje, znate sve razlike između nas i nastaviće se taj proces usaglašavanja u narednom periodu“, kazao je on.

Preneo je da je imao i posebne razgovore sa mađarskim premijerom, kao i češkim premijerom, te i mnogim drugim evropskim liderima.
„Ovakvi dani su dobri jer možete da razgovarate sa većim brojem evropskih lidera. Zadovoljan sam po tom pitanju“, kazao je on.
Vučić je rekao da je razgovarao i sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem o odnosima dve zemlje.
Isto tako, dodao je da je razgovarao i sa premijerima Severne Makedonije i Albanije, Zoranom Zaevom i Edijem Ramom, sa kojima će, kako je naglasio, nastaviti razgovore.

"Naravno da ćemo da nastavimo dijalog"

Vučić je posle razgovora sa liderima EU i sa Zapadnog Balkana da će biti nastavljen dijalog u Briselu između Beograda i Prištine, ali da prva tema mora da bude formiranje Zajednice srpskih opština.
"Naravno da ćemo da nastavimo dijalog, samo prva tema mora da bude ZSO, baš kao što je to napisano u saopštenju EU", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara na samitu EU-ZB na Brdu kod Kranja.
Na pitanje šta je bilo na samitu sa najavljenom temom za ukidanje rominga između EU i ZB, Vučić je rekao da nije danas razgovarao na tu temu sa evropskim komesarom Oliverom Varhejiom, već o evropskom putu Srbije i otvaranju klastera. Preneo je novinarima da je belgijiski premijer Aleksandar de Krou govorio o tome kako EU najviše ulaže u zemlje ZB, ali da treće zemlje - Rusija, Kina i Turska to mnogo bolje prezentuju od EU.
Vučić je kazao da je izrazio zahvalnost EU na ogromnom novcu i velikim investicijama i na svemu što rade kada je reč o pomoći našoj zemlji.
"Delimično je u pravu, ali ako hoćemo da budemo pošteni, jedan deo odnosa našeg mnjenja prema EU je upravo zbog odnosa prema Kosovu u odnosu na neke druge zemlje u regionu, i to je sasvim razumljivo", naveo je Vučić.
Kaže da su posete Beogradu Angele Merkel i Ursule fon der Lajen bile dobre i da su imale dobre i pozitivne poruke.
"Očekujem pre kraja godine posetu Kirijakosa Micotakisa, kao i više evropskih lidera da dođu u posetu Beogradu", kazao je Vučić.
Predsednik Srbije se osvrnuo i na dijalog Beograda i Prištine i naveo da ostaju da se reše tehnička pitanja, kao što su, između ostalih, priznanje diploma.
"Želim da verujem da je budućnost Srbije u EU, a da niko ne može da nam zamera što živimo i preživimo. Treći dan su neki brojevi (korona virusa) u padu, moramo da vodimo računa o tome kako će deca da nam žive", naveo je Vučić.
Na pitanje novinara u vezi sa Vašingtonskim sporazumom, Vučić je istakao da prištinska strana smatra da taj sporazum više ne važi.
"Mi smo spremni sve iz Vašingtonskog sporazuma da sprovedemo. Jedna razlika u sporazumu od onogoga koji je potpisan jeste odnos sa Tel Avivom, ali to je deo naših bilateralnih odnosa sa tom državom", istakao je on.
Mapa Balkana - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala