Veliki eksperiment ruske filmske industrije: Prvi film u kosmosu - važno iskustvo za ceo svet

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaEkipa filma "Izazov" pred let na Međunarodnu svemirsku stanicu
Ekipa filma Izazov pred let na Međunarodnu svemirsku stanicu - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2021
Pratite nas
Ruski film „Izazov“, prvo delo svetske kinematografije koje se snima u kosmosu, predstavlja veliki eksperiment koji će nam omogućiti da se u budućnosti, u skladu s tehnološkim napretkom, posvetimo snimanju igranih filmova van naše planete, kaže u razgovoru za Sputnjik Jelena Serova, probni kosmonaut Naučno-istraživačkog centra „Jurij Gagarin“.
U kosmos je 5. oktobra poletela raketa „Sojuz MS-19“, koja glumicu Juliju Peresiljd, reditelja Klima Šipenka i kosmonauta Antona Škaplerova prevezla na Međunarodnu svemirsku stanicu kako bi snimili prvi igrani film u kosmosu.
Reč je o ruskom ostvarenju „Izazov“, prvom filmu u istoriji kinematografije u kojem će profesionalni glumci snimati scene u svemiru. S glavnom glumicom sarađivala je Jelena Serova, koja joj je pomogla da se pripremi za rad u uslovima bez gravitacije.
© Sputnik / Evgeniй OdinokovKosmonaut Jelena Serova
Kosmonaut Jelena Serova - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2021
Kosmonaut Jelena Serova
Kako ste reagovali na ideju o snimanju filma u kosmosu?
- To je najunikalnije iskustvo u istoriji kinematografije. Kosmos je neponovljiva sredina, koja će vam omogućiti snimanje jedinstvenih snimaka. Možete snimati film koliko god želite, bilo da je reč o naučnoj fantastici, fantaziji ili svemirskim filmovima u studiju sa zelenim zidovima, a zatim sve obraditi pomoću računarske grafike, ali nemoguće je apsolutno verno preneti emocije i kretanje glumca u uslovima gravitacije. Uslovi bestežinskog stanja predstavljaju posebno okruženje koje je neodvojivo od Međunarodne svemirske stanice, na kojoj sada žive i rade posade Rusije i drugih zemalja. Reditelj će imati priliku da sve snima u realnim uslovima, u prirodnom okruženju za astronaute, među stvarnim scenografijama. Stoga će i emocije i osećanja koja će glumica doživeti biti posebna i stvarna. To će biti jedinstveno iskustvo u stvaranju filma. Na Zemlji, mi možemo hodati desno, levo, napred, nazad. A u svemiru možemo da se rotiramo na svim površinama, u bilo kom smeru i bilo kom pravcu, možemo da snimimo onoliko snimaka koliko želimo. Stvar je u tome što kosmonauti takođe prolaze foto i video obuku, ovladavaju rediteljskim i glumačkim veštinama. Ta obuka, naravno, nije toliko profesionalna kao kod onih koji završavaju prestižne umetničke univerzitete, ali zaista nas mnogo čemu uče.
© Sputnik / Ramil Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaČlen osnovnogo эkipaža 66-й эkspedicii na Meždunarodnuю kosmičeskuю stanciю aktrisa Юliя Peresilьd vo vremя oblačeniя v skafandr pered startom kosmičeskogo korablя "Soюz MS-19"
Člen osnovnogo эkipaža 66-й эkspedicii na Meždunarodnuю kosmičeskuю stanciю aktrisa Юliя Peresilьd vo vremя oblačeniя v skafandr pered startom kosmičeskogo korablя Soюz MS-19 - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2021
Člen osnovnogo эkipaža 66-й эkspedicii na Meždunarodnuю kosmičeskuю stanciю aktrisa Юliя Peresilьd vo vremя oblačeniя v skafandr pered startom kosmičeskogo korablя "Soюz MS-19"
Uvek mi se činilo da je potrebno pripremati se za astronauta skoro od rođenja. Da li ste od detinjstva sanjali da postanete astronaut?
- Nisam od detinjstva sanjala da postanem astronaut. Kao ćerka vojnog lica nisam mogla da zamislim da ću jednog dana odleteti u svemir. Nisam imala mogućnosti koje su se otvarale svima onima koji su živeli u velikim gradovima SSSR -a. Živela sam u malim, zatvorenim garnizonima. Ali volela sam svemir i bavila se njime. Upravo to me je dovelo u orbitu.
Od čega se sastoji priprema za let u kosmos? Koliko dugo ona obično traje?
- Moja obuka je trajala osam godina, ali ne zaboravite da govorim o profesionalnoj obuci. Znamo svaki šraf na brodu i stanici. Klim Šipenko i Julija Peresild imaju drugačije zadatke. Da bi ih obavili potrebna im je minimalna obuka – da prouče konstrukciju stanice i broda i sisteme za održavanje života. To je elementarna potreba da bi mogli da žive i borave na stanici, da bi mogli da ispune sopstveni zadatak – da snime epizode našeg budućeg filmskog hita.
Kako ste za tako kratko vreme uspeli da pripremite glumicu i reditelja za let, ljude veoma udaljene od svemira? Može li se ovo iskustvo u budućnosti koristiti za slanje novinara, reditelja, lekara na stanicu?
- Lekari su već leteli na Međunarodnu svemirsku stanicu, obavljali svoje profesionalne aktivnosti tamo. Sve zavisi od zadataka koje ćemo postaviti. Imamo čak i iskustvo u dovođenju turista na Međunarodnu svemirsku stanicu. Za to im nije bila potrebna temeljna obuka. U oblasti filmske industrije potrebno je početi veliki eksperiment kako bi se u budućnosti razumele i prepoznale sve nijanse, poteškoće i probleme koji se mogu pojaviti. Upravo se tim eksperimentom sada i bavimo – prvi u svetu. Važno je shvatiti da tehnologija ne stoji u mestu. Kinematografija se uvek kreće napred. Možemo uporediti crno-bele filmove sa filmovima koje sada snimamo. Uzmite „Avatara“: nije jasno gde stvarnost počinje i gde se završava, gde je svet stvaran, a gde je nacrtan. Tehnika se stalno razvija. To omogućava snimanje filmova u svemiru. Režiser će moći da koristi specijalnu opremu na Međunarodnoj svemirskoj stanici.Glumica će moći da se šminka. Ovo je samo prvo iskustvo koje će namomogućiti da razumemo kako se snimaju igrani filmovi u kosmosu. Sigurna sam da će za kratko vreme koje će provesti na stanici umetnici steći važno iskustvo i, naravno, podeliti ga sa celim svetom. A mi ćemo dobiti odličan film.
© Sputnik / Ramil Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaKosmonavt Anton Škaplerov pered startom kosmičeskogo korablя "Soюz MS-19" na kosmodrome Baйkonur
Kosmonavt Anton Škaplerov pered startom kosmičeskogo korablя Soюz MS-19 na kosmodrome Baйkonur - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2021
Kosmonavt Anton Škaplerov pered startom kosmičeskogo korablя "Soюz MS-19" na kosmodrome Baйkonur
Kakva je budućnost ovog projekta? Možda će se za nekoliko decenija otvoriti filmski paviljon na Međunarodnoj svemirskoj stanici, a snimanje u svemiru postati uobičajeno?
- Bioskopski paviljon je perspektiva budućnosti. Možemo, naravno, sanjati s vama i pokušati da zamislimo kako će se sve to urediti za mnogo godina, ali niko sa sigurnošću ne zna. Međutim, zaista verujem da je sve moguće, i da ćemo u budućnosti ići dalje od naše planete, pa čak i izvan Sunčevog sistema. Istraživaćemo Mesec i lunarni prostor. I naravno, snimaće se filmovi.
Kao stručnjaka, zvali su Vas u Zvezdani grad da podelite svoje iskustvo i savete sa filmskom ekipom. Podelite orbitalne savete i sa nama! Kako oprati i osušiti kosu u svemiru, kako našminkati glumicu, da li je tamo uopšte moguće odneti kozmetiku?
Ovo je vrlo ozbiljno pitanje koje zahteva dug odgovor. Ne možete odgovoriti ukratko. Prvo što treba da shvatimo i prihvatimo je da tamo postoji bestežinsko stanje, a ovde je gravitacija. Ne možemo poneti ništa što je u vidu praha. Puder mora imati gustu teksturu da se ne bi razletao po čitavoj Međunarodnoj svemirskoj stanici. Ako govorimo o drugim sredstvima za oči, obrve, za oblikovanje kose, ona moraju biti jednostavna za upotrebu. Na primer, ja volim da iscrtavam oči, pa sam ponela ajlajner. Neću vam imenovati kompaniju, neka ostane intriga. Ali možete poneti kozmetiku na Međunarodnu svemirsku stanicu, važno je samo pravilno izabrati i poštovati sve uslove.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala