- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Šta se to dešava u Evropi: „Ma, Srbi su krivi za sve“

© VALERY HACHEDetalj sa utakmice Nice i Marseja
Detalj sa utakmice Nice i Marseja - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2021
Pratite nas
Evropu je poslednjih nedelja zapljusnuo talas rasizma i huliganizma što je poražavajuće u 21. veku! Najpogođenije zemlje su Italija i Francuska i zabranjivajuće je što se ne nazire način da se problem reši na fudbalskim terenima, a u čitavu priču umešani su i Srbi.
Dušan Savić proslavljeni fudbaler Crvene zvezde i Nenad Tomović koji je punih 12 godina proveo igrajući fudbal u Italiji, izneli su za Sputnjik stavove o gorućoj temi, gde se na udaru našao i Dušan Vlahović, as Fiorentine kojeg su pristalice Atalante nazivali ciganinom, dok je Kalidu Kulibali iz Napolija nazvan j**enim majmunom.
„Strašno je to što se dogodilo Kulibaliju i iskreno sam jako iznenađen zbog toga. Uvek mi je nekako izraženiji rasizam kada nekom viču da je crnac, nego kada nama belcima kažu da smo cigani. Naravno, i jedno i drugo je za svaku osudu. Mislim da bi Serija A morala da reaguje i da žestoko kazni prvo klubove, a zatim da se izbori sa pojedincima jer je skandal da se takve stvari dešavaju u vremenu u kojem živimo“, rekao je Tomović.
© AFP 2023 / ALBERTO PIZZOLINenad Tomović
Nenad Tomović - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2021
Nenad Tomović
Nekadašnji defanzivac Crvene zvezde koji je u Italiji preko deceniju branio boje Fiorentine, SPAL-a, Đenove, Lećea, trenutno je član AEL-a iz Larnake, ali i te kako prati dešavanja na Čizmi.
Nakon što je Senegalac Kulibali na društvenim mrežama poručio da takvima nije mesto na stadionima, Tomović se u potpunosti složio sa tim.
„To je jedino ispravno rešenje problema. Tim pojedincima treba doživotno zabraniti ulazak na stadione. Treba detaljno istražiti sve te slučajeve. I nikako mi ne ulazi u glavu kako neko može da viče nekom da je crnac, ako u svojim redovima ima tamnopute igrače?! Pa čekaj, ti onda vređaš i svoje. A ovo što se desilo Vlahoviću, isto je nebrojeno puta doživeo i Siniša Mihajlović. Sećam se kada smo bili u Fiorentini, on je bio trener sa tribina se moglo čuti 'zingaro', što na italijanskom znači cigan, i tad mi nije bilo jasno da svom treneru navijači tako pogrdno skandiraju“, ističe Tomović.
Za razliku od Mihajlovića koji je otvoreno pozivan navijače da se obračunaju i da ako smeju dođu u lice da mu kažu, što se nikada nije dogodilo, Vlahović je kao 21-godišnji momak sve to primio sa osmehom, što je ostavilo bez teksta TV novinara koji je uzimao izjavu nakon što je Srbin s dva gola nokautirao Atalantu usred Bergama (1:2).
„Šmekerski potez Vlahovića. Šta drugo reći? Dao im je dva gola i nije odgovarao na njihove uvrede, pa to je za njih bilo najveće poniženje. Veće od onog što su oni njemu skandirali“, poručio je Nenad Tomović, koji sa suprugom i tri ćerkice trenutno uživa na Kipru.
„Odluka da pređem na Kipar ispostavila se kao odlična. Dugo sam se 'lomio' pošto je bilo ponuda iz Italije, ali sam hteo pred odlazak u penziju da priuštim sebi neku drugu ligu, egzotičniju destinaciju. Klub je odlično organizovan, privatan je i jedan je od retkih koji imaju ovde svoj stadion. Ambicije su najviše moguće, tako da mi je za sada super, a potpisao sam ugovor na dve godine“, zaključio je za Sputnjik Nenad Tomović.
I dok Italija 'gori' od rasizma, u Francuskoj bukti rat na tribinama. Ne prođe vikend ni kolo u kojem ne dođe do sukoba navijača, ili navijača i igrača. Sve je počelo na Alijanc rivijeri kada su se sukobili navijači Nice sa igračima Marselja, da bi i prošle nedelje Marselj bio u centru pažnje samo je ovoga puta došlo do sukoba u Anžeu između navijača dva tima.
Upozoravali su iz Marselja da je slabo obezbeđenje na tribinama, da je nedovoljan broj redara i policajaca, ali to nije imao ko da čuje. Naravno, usledio je ponovo opšti haos, a legendarni fudbaler Crvene zvezde Dule Savić ponudio je za Sputnjik originalno viđenje čitave situacije.
© Sputnik / Aleksandar MilačićDušan Dule Savić
Dušan Dule Savić - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2021
Dušan Dule Savić
Na konkretno pitanje ko je kriv i kako da se Francuska izbori sa huliganskim pirom, Savić je odgovorio:
„Mora da su to neki Srbi uradili. Siguran sam da nisu Francuzi, jer ovi iz Evropske unije su fini ljudi. Plaćeno je Srbima koji su ubačeni da to naprave. Ako proteraju Srbe huligane i ostanu samo Francuzi, odnosno Arapi, onda će problem biti rešen. Ponavljam, nemoguće je da su to Francuzi učinili na tribinama, oni su fina sorta Evropske unije. Ma to sa huliganizmom se samo u Srbiji dešava, a u ostalim zemljama kada već dođe do toga, poput Francuske ili Poljske, i tu su Srbi umešali prste. Plaćeno im je da to naprave. UEFA bi morala da kazni Zvezdu i Srbiju, da joj uvede sankcije. Ovako, Francuze niko neće kazniti jer su ovi iz UEFA i Evropske unije fini ljudi i tu nema nikakvih problema“, poručio je ironičnim glasom Dule Savić.
Zašto je Dule bio ironičan?
Podsetimo, Fudbalski savez Srbije se našao na udaru posle utakmice mladih reprezentacija Srbije i Engleske u Kruševcu, kada je navodna meta rasističkih ispada bio levi bek gostiju Deni Rouz.
Srbija je dobila kaznu od 80.000 evra uz suspenziju stadiona na jednu utakmicu, te 2012. godine, a poslednji u nizu navodnih slučajeva dogodio se u meču Partizana i Santa Klare u Beogradu.
UEFA je presudila da nije bilo rasističkih ispada, iako su Portugalci tražili žestoku kaznu i ukazivali na konstantan rasizam tokom utakmice. Toga, nije bilo.
Huligani - Sputnik Srbija, 1920, 24.09.2021
SPORT
Talasu huliganizma nema kraja – palice, baklje i uništeni autobus /video/
Za to vreme, jasno je da Francuska, na primer, pod hitno mora da izađe na kraj sa huliganima i prekidima utakmica dok bi u suprotnom lako moglo da dođe do žrtava na fudbalskim utakmicama, a to je ono što apsolutno niko ne želi.
Ljudski život nema cenu, znaju to i čelnici Lige 1 samo je nejasno šta više čekaju kako bi preduzeli drastične mere protiv izgrednika koji su se osilili toliko da uleću na teren i fizički se obračunavaju sa igračima suparničkog tima.
Jeste da kasne jedno pola veka, ali Francuzima je neophodan model koji je u Engleskoj krajem osamdesetih godina sprovela „čelična lejdi“ Margaret Tačer, koja je nizom rigoroznih zakona iskorenila huliganizam na Ostrvu.
Logo UEFA - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2021
SPORT
UEFA u najavi EP Kosovo označila kao deo Srbije /video/
Srpski fudbaler Dušan Vlahović - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2021
SPORT
Muk u Italiji na uvrede koje je pretrpeo srpski biser /video/
Roman Abramovič - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2021
SPORT
Ruski milijarder je našao način da „doaka“ Englezima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala