- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija o proterivanju diplomata: Eto koliko su iskrene izjave o deeskalaciji s Moskvom

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaZdanje Državne dume Ruske Federacije
Zdanje Državne dume Ruske Federacije - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2021
Pratite nas
Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško rekao je, posle odluke NATO da protera osam ruskih diplomata, da Moskva više ne veruje u iskrenost izjava Alijanse o dijalogu sa Rusijom.

„Još juče su NATO rukovodioci izjavljivali o važnosti deeskalacije u odnosima sa Rusijom, pozivali da se obnovi dijalog u okviru Saveta Rusija-NATO i da se u Brisel pošalje ambasador. Ako je juče neko i verovao u iskrenost tih izjava, danas takvih nema. Njihova prava vrednost je svima jasna. Posle spektakularnog kraja avganistanske epopeje kako bez bauka ‘ruske pretnje’. Nikako“, rekao je Gruško za ruski list „Komersant“.

Ruski poslanik o optužbama na račun ruskih diplomata: NATO nema dokaze

Lišavanje akreditacija osam saradnika ruske Misije pri NATO-u neće doprineti poboljšanju dijaloga, sve optužbe na račun Rusa su izmišljene, a Moskva može da preduzme i odgovarajuće mere, kaže predsednik Odbora za međunarodne poslove Dume Leonid Slucki.

„Kolektivni Zapad nastavlja diplomatsko suočavanje sa Rusijom. Lišavanje akreditacija osam saradnika ruske Misije pri NATO-u će još više smanjiti saradnju. Trenutno je mesto stalnog predstavnika Rusije u Briselu upražnjeno. Proterivanje saradnika diplomatske Misije Rusije sigurno neće doprineti uspostavljanju dijaloga“, navodi Slucki.

On je uveren da su sve optužbe na račun Rusa zbog navodnih „zlonamernih akcija“ neosnovane i da neće biti dokazane.

„U diplomatskoj praksi koraci, povezani sa gubitkom akreditacije, će biti recipročni. Ne sumnjam da će rusko Ministarstvo spoljnih poslova predložiti adekvatne recipročne mere, koje ne moraju da budu identične“, zaključio je Slucki.

Odluku NATO-a da protera osam saradnika ruske Misije pri Alijansi je komentarisao šef Komisije Saveta federacije za zaštitu državnog suvereniteta Andrej Klimov i rekao da ona neće ostati bez odgovora.
On je naveo da su predstavnici NATO-a pre izvesnog vremena na dovoljno visokom nivou nagovestili da bi želeli neku dozu pozitivnosti u razvoju odnosa sa Rusijom.
„Mi smo im odgovorili – hajde, preduzmite konkretne korake. Kao odgovor ništa nismo dobili, a onda je ovo usledilo. Ako su to konkretni koraci Alijanse, onda to nisu oni koraci koji obezbeđuju trajni mir, sigurnost, razumevanje i poverenje“, zaključio je političar.
Ranije su u Alijansi potvrdili da su oduzeli akreditacije osmorici saradnika ruske Misije pri NATO-u i da je Misija sa 20 skraćena na deset predstavnika.
Zapadni političari periodično daju izjave o „ruskoj pretnji“. Predsednik Rusije Vladimir Putin ranije je izjavio da Rusija ne namerava nikoga da napada. Prema rečima ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, Severnoatlantska alijansa je svesna da Moskva ne planira nikog da napada, već jednostavno koristi izgovor za raspoređivanje još trupa u blizini ruskih granica. Moskva je više puta izrazila zabrinutost zbog povećavanja snaga Alijanse u Evropi.
Sedište NATO-a u Briselu  - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2021
RUSIJA
NATO potvrdio proterivanje ruskih diplomata, ruska Misija bez komentara
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala