- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Nigde ne piše da se Moskva obavezala da će štititi integritet Ukrajine

© AP Photo / Darko BandicZastave Ukrajine i Rusije pored spomenika Vladimira Iljiča Lenjina, u Donjecku, istočnoj Ukrajini
Zastave Ukrajine i Rusije pored spomenika Vladimira Iljiča Lenjina, u Donjecku, istočnoj Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2021
Pratite nas
Bilo kakve optužbe na račun Moskve za kršenje obaveza prema Budimpeštanskom memorandumu iz 1994. godine u vezi sa bezbednosnim garancijama Ukrajine potpuno su neosnovane i „predstavljaju manifestaciju antiruske propagande“, izjavio je predstavnik ruske delegacije na sednici Prvog komiteta Generalne skupštine UN Denis Lozinski.

„Odredbe tog dokumenta ne odnose se na okolnosti koje proizilaze iz delovanja unutarpolitičkih ili socijalno-ekonomskih faktora. Rusija nije preuzela obavezu da natera deo Ukrajine da ostane u njenom sastavu protiv volje lokalnog stanovništva“, istakao je predstavnik ruske delegacije.

Kako je dodao, „usled razuzdanosti radikalnih nacionalnih elemenata u Ukrajini i u situaciji kada je u zemlji izveden državni udar uz podršku spolja i uz upotrebu sile, ostvarivanje prava na samoopredeljenje stanovnika Krima i Sevastopolja i naknadni ulazak u sastav Rusije bio je jedini mogući način da zaštite svoje ključne interese.
Ukrajina, Rusija, SAD, Francuska i Velika Britanija potpisale su 1994. godine Budimpeštanski memorandum. Prema tom dokumentu, Kijev se pridružio Sporazumu o neširenju nuklearnog naoružanja i uništio je svoj nuklearni potencijal, a Moskva, Vašigton i London su mu garantovali bezbednost.
Krim je ušao u sastav Rusije u martu 2014. godine, nakon referenduma održanog posle državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto glasača Sevastopolja. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je zatvoreno.
Zgrada Vlade Ukrajine u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2021
RUSIJA
Ukrajina odobrila plan od 158 tačaka za „deokupaciju“ Krima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala