- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija će lansirati četiri satelita za praćenje klime i leda na Arktiku

© Press-služba Roskosmosa / Uđi u bazu fotografija Pripreme za lansiranje rakete nosača Sojuz-2.1b sa svemirskom letelicom „Arktika M“ sa kosmodroma Bajkonur. „Arktika M“ je prvi ruski satelit za nadgledanje klime i životne sredine u arktičkom regionu.
 Pripreme za lansiranje rakete nosača Sojuz-2.1b sa svemirskom letelicom „Arktika M“ sa kosmodroma Bajkonur. „Arktika M“ je prvi ruski satelit za nadgledanje klime i životne sredine u arktičkom regionu. - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2021
Pratite nas
Rusija planira da do 2025. godine lansira tri satelita koja će kontrolisati led i jedan koji će pratiti klimu na Arktiku, saopštio je vicepremijer Rusije Jurij Trutnjev.

„U okviru kosmičkih programa Rusija će do 2025. godine lansirati tri radarska satelita koja će pratiti stanje leda, jedan satelit za monitoring klime i četiri kosmička aparata koji će korisnicima u Arktičkoj zoni omogućiti satelitsku vezu i internet“, rekao je Trutnjev na sednici Saveta Federacije.

Kako se navodi u prezentaciji vicepremijera satelit za praćenje klime „Arktika-M“ će biti lansiran u orbitu 2023. godine. Za ovaj projekat je izdvojeno nešto više od 82 miliona dolara.
Pored toga, plan je da se u srednju orbitu tokom 2022-2023. godine lansiraju dva satelita „Kondor-FKA“ i jedan satelit „Obzor-R“ tokom 2022. godine za potrebe otkrivanja leda.
Četiri satelita „Ekspres-RV“ koji će služiti za komunikaciju i internet će biti lansirani u orbitu 2024. godine.
U prezentaciji se navodi da ukupan obim investicija iznosi 662 miliona dolara, doneta je odluka o izdvajanju 455 miliona dolara, potrebno je da se još obezbedi još 207 miliona dolara.
Trutnjev je dodao da je jedan satelit za praćenje klime već izašao u orbitu.
Podsetimo, prvi satelit „Arktika-M“ je lansiran u februaru 2021. godine. Satelit sa procenjenim rokom trajanja od sedam godina napravilo je Naučno-proizvodno udruženje „Lavočkin“.
Predviđen je za rad u visokoeliptičnoj orbiti, što će mu omogućiti da rešava zadatke operativne meteorologije, hidrologije, agrometeorologije, praćenja klime i životne sredine u arktičkom regionu.
Osim toga, na satelitu „Arktika-M“ ugrađeni su heliogeofizički instrumenti (GGAK-VE) za nadgledanje i predviđanje aktivnosti Sunca i zračenja u prostoru oko Zemlje, kao i aparatura za prenošenje meteoroloških informacija i signala od havarijskih primopredajnika međunarodnog svemirskog sistema za potragu i spasavanje KOSPAS-SARSAT.
Postavljanje lansirnog kompleksa i priprema za lansiranje nosača rakete „Sojuz-2.1b“ sa raketom „Fregata“ i „Arktikom M“ - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2021
Rusija napravila prvi satelit za praćenje klime na Arktiku /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala