- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Rusija spremna da pomogne, ali…“: Putinova poruka povodom gasne krize u svetu

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2021
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da se praksa evropskih zemalja po pitanju kratkoročnih ugovora za kupovinu gasa pokazala kao pogrešna jer se na taj način ne uzima u obzir celokupna specifičnost gasnog tržišta.
On je rekao i da energetsko tržište ne trpi ishitrenost i zbrku budući da se pokazalo da su nepromišljeni potezi doveli do krize u Evropi.

„Kao što je i svima poznato, energetsko tržište ne trpi ishitrenost i zbrku. Nepromišljeni potezi mogu da dovedu do ozbiljnog disbalansa poput ovog koji sada vidimo u Evropi. Trenutno smo svedoci da se u istom trenutku dogodilo nekoliko neprijatnih stvari“, kazao je Putin.

Ruski predsednik je rekao i da je Rusija spremna da doprinese stabilizaciji svetskog energetskog tržišta ali da je to neophodno raditi na komercijalnoj osnovi uzimajući u obzir interese svih učesnika.
„Trenutna situacija na evropskom energetskom tržištu je dokaz da su politički obojene odluke nedopustive u bilo kojoj sferi, tim pre kada je reč o energetici – oblasti od koje direktno zavise kompanije i životni standard miliona građana“, naglasio je.
Hladna zima s početka ove godine uticala je na nestašicu rezervi gasa u evropskim skladištima što je samo podstaklo potražnju, primetio je Putin.
Dodao je i da je Rusija oduvek bila pouzdan dobavljač gasa za sve korisnike u Evropi i Aziji i strogo poštovala sve ugovorne obaveze.

Rusija preko Ukrajine isporučuje više gasa nego što je dužna

Primećujemo svakakve spekulacije na temu transporta gasa preko Ukrajine, međutim, Rusija tim pravcem isporučuje 40 milijardi kubnih metara gasa godišnje, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

„Želeo bih da naglasim da su naše ugovorne obaveze za isporuke preko ukrajinskog sistema za transport gasa 40 milijardi kubnih metara godišnje. Za devet meseci ove godine 'Gasprom' je povećao isporuke gasa preko transportnog sistema Ukrajine za više od osam odsto. Sa sigurnošću se može reći da ćemo premašiti svoje ugovorne obaveze kada je reč o isporukama gasa preko teritorije Ukrajine“, rekao je ruski lider na sastanku posvećenom razvoju energetike.

Prema njegovim rečima, dodatno povećanje isporuka gasa preko Ukrajine za „Gasprom“ je ekonomski neisplativo jer je skuplje.
„Transport gasa novim sistemima znatno je jeftiniji – oko tri milijarde dolara uštede godišnje za odgovarajuću količinu“, precizirao je Putin.

O isporukama gasa Evropi

Ako se zadrži trenutno tempo isporuka gasa u Evropu Rusija može da ostvari novi rekord, rekao je ruski predsednik i dodao da ovu godinu smatra periodom obnavljanja ruske privrede.
„Za prvih devet meseci ove godine u plusu smo u odnosu na prošlu 18,8 milijardi kubnih metara, odnosno 15 odsto u odnosu na isti period prošle godine. I ako se taj tempo očuva možemo da ostvarimo još jedan rekordni pokazatelj isporuka u Evropu kada je reč o našim energentima, uključujući gas“, rekao je Putin.
On je dodao da „Gasprom“ nijednom nije odbio da poveća isporuku gasa stranim potrošačima ukoliko su podnosili odgovarajuće zahteve.
Prema njegovim rečima, najveći potrošač ruskog gasa u Evropi je Nemačka koja je za devet meseci ove godine u odnosu na 2020. dobila 20 milijardi 124 miliona kubnih metara gasa više.
„To je 131,8 odsto više nego prošle godine“, objasnio je Putin i podsetio da je prošle godine Nemačkoj, iako se ukupan obim isporuka smanjio u odnosu na 2019., isporučeno više gasa i to plus 4,7 milijardi kubnih metara.
Komentarišući cene gasa Putin je rekao da su one oborile sve rekorde.
Greške koje su načinili evropski partneri dovele su do problema i disbalansa i zbog toga je sada cena gasa pobila sve rekorde i danas se približava čak cifri od 2.000 dolara za hiljadu kubnih metara, rekao je Putin.
„To je 10 puta više od prosečne cene prošle godine. Tražio sam da se na sastanku detaljno predoči kako se razvija situacija“, rekao je ruski predsednik.
Dodao je i da razvoj energetskog kompleksa u Rusiji mora da bude izbalansiran i da pri tome moraju da budu uzeti u obzir nacionalni interesi i da se gleda u budućnost.
Dugoročna stabilnost ruske privrede je osigurana, rekao je on.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala