- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Rusija ima dovoljno gasa da obori cene u Evropi

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2021
Pratite nas
Ruska strana je dužna da u potpunosti ispuni sve svoje ugovorne obaveze kada je reč o tranzitu gasa u Evropu preko Ukrajine, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin na sednici o energetskim pitanjima.

„Kao prvo, nikoga ne treba stavljati u težak položaj, uključujući Ukrajinu, bez obzira na sve ono što se tiče današnjih rusko-ukrajinskih odnosa. A drugo, ne treba podrivati poverenje u ‘Gasprom’ kao apsolutno pouzdanog partnera u svim odnosima“, istakao je predsednik Rusije na sednici o energetici.

On je naložio ministru energetike Nikolaju Šuljginovu da prati situaciju kada je reč o poštovanju isporuka gasa preko Ukrajine u Evropu.
Putin je rekao i da su u „Gaspromu“ došli do zaključka da je za kompaniju povoljnije da plati Ukrajini kaznu za manji obim isporuke, nego da poveća obim punjenja novih sistema gasom koji ne idu preko njene teritorije.

„Ali, molim vas da se to ne čini. Potrebno je u potpunosti ispoštovati ugovorne obaveze o tranzitu našeg gasa preko teritorije Ukrajine“, istakao je Putin.

Ruski predsednik je rekao i da bi bilo moguće povećati isporuke gasa preko Ukrajine ali na sopstvenu štetu.
„Zaista, može da se poveća isporuka gasa preko Ukrajine. Ali, to bi bilo na štetu ‘Gasproma’ “, rekao je Putin.
Prema njegovim rečima, isporuke gasa novim gasovodima omogućile bi smanjenje emisije ugljendioksida u atmosferu 5,6 puta jer bi se koristila nova oprema i gas propuštao pod većim pritiskom.
To bi omogućilo da se uštedi oko tri milijarde dolara godišnje pri postojećem obimu isporuka, dodao je ruski predsednik.
Ukrajinski sistem za tranzit gasa, s druge strane, nije remontovan decenijama i svakog časa tamo može nešto da se dogodi i da posledice budu neprijatne, dodao je on.

O trgovini gasom: Nisu to satovi, kravate...

Putin je komentarisao i trgovinu gasom na berzama.

„U celini trgovina gasom na berzama … nije mnogo efikasna jer sa sobom nosi puno rizika, jer to nisu satovi, kravate, kratke pantalone, to čak nije ni nafta koju možete da proizvedete i skladištite gde god, pa čak i u tankerima u iščekivanju boljih prilika na tržištu. Gas se tako ne prodaje, njega ne možete tako da skladištite“, rekao je on.

Putin je dodao da je složen proces čak i kada je reč o tečnom gasu.
„To je komplikovan proces, veoma skup. I to tako ne funkcioniše. Jednostavno ne funkcioniše“, rekao je ruski predsednik.
Ponuda gasa na berzama može da se poveća ali ne na spotu u Evropi nego u Sankt Peterburgu, dodao je Putin.

„Predložili ste da se poveća ponuda na tržištu, na berzi, da bi se smanjila špekulativna potražnja i berzanske igre.To se može uraditi, ali ne na spot tržištu u Evropi, nego na berzi u Sankt Peterburgu“, rekao je Putin.

Kako je naglasio, povećanje ponude je moguće ali o tome treba dobro promisliti. Rusiji nisu potrebne špekulacije na gasnom tržištu, rekao je on.

Gas će zameniti ugalj i potražnja će i dalje rasti

Prema Putinovim rečima, potražnja za prirodnim gasom će i dalje rasti visokim tempom, više od jednog procenta godišnje, pre svega zbog toga što će kao čisto gorivo zameniti ugalj.
Naveo je procenu stranih eksperata da će u narednih pet godina potražnja za ugljem posebno u Aziji donekle porasti, za 10-15 godina se stabilizovati a onda će početi da pada.
Zbog svega toga neophodno je raditi na diversifikaciji privrede raditi na tome da se u oblastima zemlje gde se proizvodi uglja obezbede radna mesta izvan tog sektora. Ukazao je i na potrebu razvoja novih perspektivnih pravaca u energetici, kao što su vodonična energetika, upotreba obnovljivih izvora energije i drugo.
Ruski predsednik je naveo i da Evropljani nastoje da očuvaju karbonsku neutralnost na račun Rusije, ali da će se Moskva postarati da pokrene dijalog na bazi interes svih strana.
Predsednik uprave "Inter RAO" je na sastanku s Putinom u tom kontekstu rekao da u Nemačkoj proizvodnja uglja na kraju godine čini 27 odsto energetskog balansa, a u Rusiji 13 odsto, te da je u tom smislu "čudno boriti se za neutralnost".
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala