- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Potpredsednik ruske vlade: Cene gasa posledica špekulativnih radnji

© Sputnik / Vitaliй Anьkov / Uđi u bazu fotografijaGasno čvorište kompanije "Gasprom"
Gasno čvorište kompanije Gasprom - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2021
Pratite nas
Tekuće cene gasa na berzi objektivno ne odražavaju realno stanje stvari na tržištu, ocenio je potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak i dodao da ni ovde nije prošlo bez špekulativnih radnji.
„Faktori koji su se pojavili ne bi uticali na takav rast cena bez špekulativnog pristupa“, rekao je Novak na sednici o energetici kojoj je predsedavao ruski predsednik Vladimir Putin.
Kako je objasnio početak rasta cena označilo je leto sa veoma visokim temperaturama u Latinskoj Americi kada se tečni gas iz Amerike orijentisao na to tržište što je dovelo do deficita u Evropi i Aziji.
Novak kaže da u podzemnim skladištima gasa u Evropi, u poređenju s prošlom godinom, nedostaje 25 milijardi kubnih metara.
Prema njegovim rečima, normalizaciji na tržištu doprineće završetak procesa dobijanja sertifikata za „Severni tok 2“ i veća trgovina gasom na berzi u Sankt Peterburgu.
Novak ističe da treba brže stabilizovati situaciju na gasnom tržištu.
Prema njegovim rečima, rekordno visoke cene gasa u Evropi negativno utiču na tržište i vode ka intenzivnijem prelasku na obnovljive izvore nergije.
Na sednici je učestvovao i direktor „Rosnjefta“ Igor Sečin koji je ocenio da je situacija na tržištu nafte i naftnih derivata u Rusiji stabilna, da zalihe postoje a da je proizvodnja dva puta veća od potražnje.
Ako kompanija dobije dozvolu ruskih vlasti da izvozi 10 milijardi kubnih metara gasa u Evropu iz svojih izvora to će stabilizovati gasno tržište i dodatno napuniti budžet, rekao je on.
Podsetimo, cene gasa u Evropi iz dana u dan skaču, a danas su oborile novi rekord – vrednost novembarskih fjučersa prešla je brojku od 1.900 dolara za kubni metar, pokazuju podaci sa berze „ICE Futures“.
Šef Jamalo-Nenjeckog okruga Dmitrij Artjuhov zatražio je od Putina da se naloži izradu programa za zaliha gaza u njegovom okrugu.
On je obavestio Putina da se trenutno 70 odsto gasa u Rusiji eksploatiše u Nadim-Pur-Tazovskom regionu gde postoji sva potrebna infrastruktura, a da njegov region ima još veće potencijale.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2021
RUSIJA
„Rusija spremna da pomogne, ali…“: Putinova poruka povodom gasne krize u svetu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala