- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Samit na Brdu kod Kranja - Balkan čeka odluku EU o proširenju /video/

© AFP 2023 / LUDOVIC MARINLideri zemalja EU na samitu na Brdu kod Kranja
Lideri zemalja EU na samitu na Brdu kod Kranja - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2021
Pratite nas
Na Brdu kod Kranja počinje Samit lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana na kojem učestvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Prema nivou organizacije i imenima učesnika čini se da EU nije odustala od proširenja.
Predsednik Vučić je pred početak samita poručio da nema nikakvih iluzija o brzom ulasku u EU, ali da je važno da Srbija bude na evropskom putu.
U predlogu deklaracije koja bi trebalo da bude usvojena, prema pisanju medija, navodi se da Evropska unija ponovo potvrđuje svoju nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i pozdravlja posvećenost partnera tog regiona evropskoj perspektivi.
Prema nivou organizacije i imenima učesnika čini se da EU nije odustala od proširenja. Domaćin samita je premijer Slovenije Janez Janša, a skupom će predsedavati predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.
Pored njega, na samitu su i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron. Svi će oni u nacrtu deklaracije pružiti podršku proširenju EU koja će se zasnivati na nivou reformi.
Juče su se lideri Evropske unije sastali u Sloveniji i razgovarali o problemu mogućih migracija nakon pomene vlasti u Avganistanu, razvoju odnosa prema Kini, kao i odnosu prema starom strateškom partnerstvu između Velike Britanije, Australije i SAD.
To su sve one važnije teme u EU sa kojima pitanje proširenja nema toliko sreće da bude na glavnom stolu, ali će svakako na samitu u Sloveniji to biti.
Protesti u Sloveniji - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2021
REGION
Haos u Ljubljani: Helikopteri nadletali grad /video/
Zastave EU - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2021
SVET
Lideri EU ne odustaju: Nastavljamo sa novom odbrambenom strategijom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala