- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Lideri EU ne odustaju: Nastavljamo sa novom odbrambenom strategijom

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Uđi u bazu fotografijaZastave EU
Zastave EU - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2021
Pratite nas
Lideri Evropske unije su nakon neformalnog samita u Sloveniji naložili vrhovnom predstavniku EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepu Borelju da nastavi sa radom na odbrambenoj strategiji EU.

„Evropljani bi trebalo da formiraju zajedničku strategiju, da se zajedno bore sa izazovima sa kojima se suočavaju. O tome i govori 'Strateški kompas'. Evropski savet mi je naložio da nastavim sa radom kako bi dokument predstavio ministrima odbrane u novembru“, rekao je Borelj nakon samita.

Dan ranije je šef Evropskog saveta Šarl Mišel sazvao neformalni samit lidera država i vlada EU u Sloveniji kako bi razgovarali o strateškoj autonomiji Evropske unije. Evropski lideri su se dogovorili da će raditi na smanjenju zavisnosti EU od spoljnih sila u sferi odbrane i ekonomije.
EU već nekoliko godina raspravlja o „Strateškom kompasu“ – zajedničkoj strategiji unije u oblasti bezbednosti i odbrane za narednih pet do 10 godina. Reč je o programu koji bi trebalo da oslikava ciljeve EU po pitanju bezbednosti i odbrane, te da ukaže na relevantne pretnje. Očekuje se da će Savet EU usvojiti program u martu 2022. godine.
Ranije je Borelj govorio o neslaganjima među članovima EU o odbrambenoj koncepciji unije.
Nemački vojnici  - Sputnik Srbija, 1920, 14.05.2021
Nova strategija: Prvi evropski vojni koncept – nezavisan od NATO
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala