- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Kurti na samitu u Sloveniji i o srpskim „migovima-29“

© AP Photo / Darko BandicAljbin Kurti dolazi na Bled strateški forum u Sloveniji
Aljbin Kurti dolazi na Bled strateški forum u Sloveniji - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2021
Pratite nas
Kosovski premijer Aljbin Kurti koji je danas učestvovao na Samitu EU – Zapadni Balkan na Brdu kod Kranja, u svom govoru je zatražio da se osudi „umešanost srpske vojske na kosovskoj granici“, prenosi Ljajmi.
Kurti je pozdravio današnju zajedničku Deklaraciju sa samita EU – Zapadni Balkan, ali je izrazio i određene rezerve.
„Smatramo da kada govorimo o Zapadnom Balkanu treba reći šest zemalja Zapadnog Balkana, jer postoji šest država. Smatramo da ‘suočavanje s prošlošću‘ treba pomenuti jer je to neophodan deo napora za pomirenje“, rekao je Kurti.
„Takođe smatramo da bi ovaj Samit trebalo da osudi umešanost srpske vojske na kosovskoj granici: borbeni avioni MiG-29 leteli su uz granicu, dok je ruski ambasador u Beogradu otišao na granični prelaz da pregleda tamošnje okupljanje srpskih trupa. Tokom našeg sastanka u Briselu, 15. juna, predložio sam predsedniku Srbije da potpiše Deklaraciju o miru o nenapadanju, ali je on to odbio“, poručio je između ostalog Kurti.
On je podsetio da je prošlo više od tri godine otkako je Evropska komisija po drugi put preporučila liberalizaciju viznog režima za Kosovo i zbog toga je još jednom uputio poziv liderima zemalja koje se protive liberalizaciji viza za Kosovo da priznaju napredak koji je Kosovo postiglo po ovom pitanju, prenosi Kosovo onlajn.
U svom govoru spomenuo je i borbu protiv pandemije virusa korona, kao i ekonomske izazove sa kojima se Kosovo suočava.
„Lično sam podneo izveštaj predsednici Ursuli fon der Lajen o potrebama za ulaganjima tokom njene posete Kosovu i radujemo se budućem angažovanju sa EU, ali i sa EIB, EBRD i Svetskom bankom“, rekao je Kurti.
Sa Kurtijem, na samitu u Sloveniji bili su i ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala i ministar finansija, rada i transfera Hekuran Murati.
Pedro Sančez - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2021
REGION
Šta je španski premijer poručio Kurtiju u Sloveniji
Pedro Sančez - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2021
REGION
Šta je španski premijer poručio Kurtiju u Sloveniji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala