- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Handkeov „Veliki pad“ premijerno na sceni KPGT

© Foto : Ustupljeno SputnjikuProba predstave "Veliki pad"
Proba predstave Veliki pad - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2021
Pratite nas
Predstava „Veliki pad“ po motivima romana Petera Handkea, u režiji Ljubiše Ristića biće premijerno izvedena u sredu, 6. oktobra u pozorištu KPGT u Beogradu.
Veliki pad je roman o Nobelovoj nagradi koji je Peter Handke napisao osam godina pre nego što je dobio istu za literaturu za 2019. godinu. Njegov „junak“ je „stari glumac“ koji nije siguran da li treba da primi nagradu za životno delo ili ne. Hodajući kroz livade, žbunje i šume do džungle velegrada, kolebajući se, sastavlja handkeovski inventar ljudi, zvukova, insekata, ptica, tuge i očaja, izveštaj o stanju sveta kao autobiografiju pisca za kojeg je najveće priznanje najveći pad u svetu o kojem izveštava.“
Ovo uoči premijere za Sputnjik poručuje reditelj, Ljubiša Ristić naglašavajući da je u pitanju drama, ali i balet, a najviše „rejv“.
„Glumci su di-džej Rada Đuričin, di-džej Tamara Milojković i di-džej Marko Topolovački. Balet pleše na muziku kiše, vetra, autoputeva, zrikavaca i velegrada. Stotine prolaznika hodaju, trče, lete i lebde preko tehno-livade i kroz tehno-šumu nestajući u tehno-ponoru. Ivanka Lukateli je majstor baleta a Jelena Stoisavljević koreograf. Tu su i Handkeove šumske nimfe, vile i leptirice“, navodi reditelj.
© Foto : Arhiva KPGT, ustupljeno SputnjikuPeter Handke i Ljubiša Ristić
Peter Handke i Ljubiša Ristić - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2021
Peter Handke i Ljubiša Ristić
Svoju 43. sezonu KPGT je otvorio 2. i 3. oktobra predstavama „Buba u uhu“ i „Ričard Treći“, koje se igraju u režiji Ljubiše Ristića od 1971. i 1986. godine. Ova Fejdoova klasična komedija i Šekspirova klasična tragedija odigrane su do sada preko dve hiljade puta. „Buba“ u Jugoslovenskom dramskom pozorištu 1.600 puta, a od 2015. godine sa novom mladom KPGT podelom više od 250 puta. „Ričard Treći“ je od Šekspir festa 1986. na Paliću igran bezbroj puta na trgovima, po parkovima i bulevarima širom sveta od Berlina do Meksiko Sitija, od Kostarike do Lenjingrada, i svuda usput, od Maribora, preko Sarajeva do Kotora i Ohrida.
„Veliki pad“ je šesti naslov Handkea koji se igra u pozorištu KPGT. Izvodeći od devedesetih godina dela „Kaspar“, „Užas praznine“, „Zimsko putovanje do reka Dunava, Save, Drine i Morave“, „Kas preko Bodenskog jezera“ i „Psovanje publike“, KPGT je računao na Handkea kao kućnog pisca, budući da ga je najviše i najčešće igrao, uz Šekspira, Molijera, Dušana Jovanovića.
Osim „Velikog pada“, za 25. oktobar zakazana je još jedna premijera Handkeovog komada. U pitanju je „Don Huan“, takođe u Ristićevoj režiji.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala