- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Fajzer povlači lek iz Hrvatske

© KENA BETANCURFajzer
Fajzer - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2021
Pratite nas
S hrvatskog tržišta povlači se lek Champix zbog povišenog nivoa nitrozaminske nečistoće u odnosu na prihvatljive nivoe unosa propisane u EU, saopštila je u Hrvatska agencija za lekove i medicinske proizvode (HALMED).
"Kompanija Pfizer Croatia, ovlašćena za stavljanje u promet leka Champix u saradnji s Agencijom za lekove i medicinske proizvode (HALMED) sprovodi povlačenje s tržišta Republike Hrvatske sledeće serije navedenih farmaceutskih oblika predmetnog leka:
serija 00023401 leka Champix1 mg filmom obložene tablete
serija 00022025 leka Champix 0,5 mg i 1 mg filmom obložene tablete
Navedeni postupak povlačenja sprovodi se zbog povišenog nivoa nitrozaminske nečistoće u leku u odnosu na prihvatljive nivoe unosa propisane u Evropskoj uniji (EU). Na temelju dostupnih podataka, trenutno ne postoji rizik za bolesnike koji uzimaju ovaj lek, prenosi RTL.
Uz ovo saopštenje objavljeno je i Pismo zdravstvenim radnicima:
"Podsećamo da su zdravstveni radnici obavezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu leka, kao i neispravnost u sadržini leka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lek takođe mogu nuspojavu da prijave HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom lekaru ili lekaru radi savetovanja o načinu nastavka terapije."
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala