- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Doktor skreće pažnju: Oboljevanje od korone kod dece u Srbiji povećano za 20 odsto

© Sputnik / Alekseй Daničev / Uđi u bazu fotografijaDeca se igraju u parku u Sankt Peterburgu
Deca se igraju u parku u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2021
Pratite nas
Mladi i deca najugoženije su starosne grupe u ovom periodu pandemije, kaže direktor Doma zdravlja "Savski venac" i ističe da je oboljevanje dece od koronavirusa uvećano za oko 20 odsto.
Dr Bekić: Deca među najugroženijima, samo na Savskom vencu u jednom danu 15 zaraženih
Mladi i deca najugoženije su starosne grupe u ovom periodu pandemije, kaže direktor Doma zdravlja "Savski venac" i ističe da je oboljevanje dece od koronavirusa uvećano za oko 20 odsto.
Direktor Doma zdravlja "Savski venac" Zoran Bekić rekao je za RTS da je najviše novozaraženih koronavirusom u onim starosnim grupama koje nisu vakcinisane.
"To su najviše mlade osobe od 18 do 30 godina, one su vakcinisane tek nešto više od 21 odsto. Onda su to deca - ako poredimo u Domu zdravlja 'Savski venac' u sredini avgusta imali smo četvoro do petoro dece u periodu od sedam dana, sada imamo od 12 do 15 dece dnevno, to je uvećanje od 20 puta", kaže Bekić.
Ističe da upravo ti podaci pokazuju koje su najugroženije grupe u ovom periodu.
Poručuje da vakcina ima dovoljno, ali da je i dalje dva puta više obolelih nego vakcinisanih u jednom danu, zbog čega su pune kovid ambulante i bolnice.
Napominje i da postoji 180 punktova za vakcinaciju na kojima građani mogu lako da dođu do vakcine. Međutim, navodi i da je najveće interesovanje za treću dozu, te da se svakog dana u Srbiji primi između 5.000 i 8.000 prvih doza, a 15.000 do 20.000 trećih doza.
"Samo u toku prethodnog dana aplikovano je negde oko 29.000 doza, najviše - 22.000 su treće doze, a ostalo su prve i druge doze... Takvi odnosi kakvi su u Republici Srbiji, takvi su i u našem domu zdravlja - u toku jučerašnjih dana smo aplikovali 247 doza vakcina, samo 30 prvih doza. Sa druge strane, 385 naših sugrađana je došlo u kovid ambulante. Od 155 prvih pregleda, 50 je inficiranih osoba, trećinu čine deca do 16 godina", rekao je Bekić.
Svaka epidemija ima svoj početak i kraj, dodaje doktor i upozorava građane da ćemo iz ovoga izaći mnogo brže i sa manje preminulih ukoliko se vakcinišemo.
"Budite odgovorni prema sebi i prema svojim najdražima i uradite to što pre", poručio je Bekić.
Kovid bolnica u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2021
RUSIJA
Ruski lekar: Postoje neobjašnjive stvari oko korone, analiza krvi bolji test od PCR
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala