Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Budući američki ambasador na Kosovu već ima plan

© AP Photo / Visar KryeziuPriština, zastave tzv. Kosova i SAD
Priština, zastave tzv. Kosova i SAD - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2021
Pratite nas
Komitet za spoljne poslove Senata Sjedinjenih Država saslušao je kandidate za američke ambasadore u Andori, Austriji, Bosni i Hercegovini i Kosovu koje je ranije imenovao predsednik SAD Džozef Bajden.
Ukoliko se potvrdi njegovo imenovanje za ambasadora na Kosovu, to će mu biti čast, rekao je u uvodnom izlaganju Džefri Hovenier, prenosi Kosovo onlajn.
"Sjedinjene Države odigrale su bitnu ulogu, zajedno s našim evropskim partnerima, u zaštiti ljudi Kosova i podržale ih u njihovim nastojanjima da uspostave multietničku, demokratsku zemlju. Imao sam sreću da učestvujem u tim naporima u različitim svojstvima, uključujući i kao član tima UN koji je vodio bivši finski predsednik Marti Ahtisari koji je razvio 'Ahtisarijev plan' i Kosovu otvorio put nezavisnosti".
Kako je naveo Hovenier, "narod Kosova nikada nije zaboravio američku ulogu i stalnu podršku u poslednje 22 godine".
"Kao rezultat toga, Kosovo je jedna od najviše proameričkih zemalja u svetu i blizak partner. Sledeći demokratske izbore u februaru, nova vlada je stupila na dužnost sa odlučujućim mandatom, i odnos SAD i Kosova ostaje pozitivan i produktivan", naveo je Hovenier.
Rekao je da će raditi "na podržavanju dijaloga uz posredovanje EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, koji bi, trebao biti usmeren na uzajamno priznavanje'".
"Normalizacija odnosa je ključna za regionalnu stabilnost i sigurnost i otvoriće put za integraciju obe zemlje u evroatlantske institucije. Ako budem postavljen za ambasadora, ohrabriću Kosovo da se angažuje konstruktivno, fleksibilno i hitno".
Zahvalio je Kosovu što je primilo evakuisane avganistanske državljane, te dodao da će sa kosovskim partnerima raditi na podsticanju ekonomskog rasta i poboljšanju okruženja koje pomaže u rešavanju visoke stope nezaposlenosti na Kosovu.

Službovao na Kosovu u okviru UN

Džefri Hovenijer je ranije službovao na Kosovu u okviru misije UN.
Njega je 2018. godine tadašnji kosovski predsednik Hašim Tači odlikovao povodom desete godišnjice nezavisnosti Kosova.
Odlazeći ambasador SAD u Prištini Filip Kosnet čestitao je Hovenieru.
Hovenier je karijerni diplomata, a trenutno je zamenik šefa misije pri Ambasadi SAD u Turskoj.
Ranije je radio kao diplomata u Berlinu, Hrvatskoj, Grčkoj, Panami, Paragvaju i Peruu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala