- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Vrednost akcija „Gasproma“ na istorijskom maksimumu zbog rekordnih cena gasa

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaMoskovska berza
Moskovska berza - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2021
Pratite nas
Cena gasa u Evropi prvi put u istoriji premašila je 1.300 dolara za hiljadu kubnih metara, svedoče podaci sa berze „ICE Futures“. U tom svetlu, vrednost akcija „Gasproma“ ponovo je na istorijskom maksimumu.
Cena novembarskih fjučersa na čvorištu TTF u Holandiji dostigla je cenu od 1.303 dolara za hiljadu kubnih metara, što je novi istorijski rekord. Današnja cena veća je od obračunate cene u ponedeljak u rasponu od osam do 13 odsto .
Kako svedoče podaci sa Moskovske berze, cene akcija „Gasproma“ su u konstantnom porastu i danas oko 10 sati po lokalnom vremenu iznosile su nešto više od 380 rubalja (5,24 dolara).
Prethodni rekord je postavljen u proleće 2008. godine, kada su cene akcija iznosile 369,5 rubalja. Prema tadašnjem kursu dolara to je odgovaralo tržišnoj kapitalizaciji kompanije od 370 milijardi dolara, dok je taj pokazatelj danas oko 95,9 milijardi dolara.
Nakon što su cene gasa juče dostigle rekordan pokazatelj od 1.200 dolara za hiljadu kubnih metara, cena gasa se naglo snizila nakon vesti da je Danska energetska agencija odobrila početak testiranja prvog kraka gasovoda „Severni tok 2“. Za manje od jednog sata cene novembarskih fjučersa na čvorištu TTF u Holandiji pale su za skoro 70 dolara.
Logo gasovoda Severni tok 2 na cevi napravljenoj u postrojenju za valjanje cevi u Čeljabinsku - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2021
RUSIJA
Počelo punjenje „Severnog toka 2“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala