- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Uzbunjivač: Fejsbuk je znao kakvu štetu Instagram nanosi tinejdžerima

© REUTERS / Dado Ruvic3 D simbol Fejsbukovog lajka, obrnuto, ispred američke zastave.
3 D simbol Fejsbukovog lajka, obrnuto, ispred američke zastave. - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2021
Pratite nas
Bivši statističar za podatke u Fejsbuku, uzbunjivač Franses Haugen svedoči pred američkim Kongresom povodom njenih optužbi da je kompanija sakrila da je bila svesna očigledne štete koju su tinejdžeri imali od Instagrama (Fejsbukova kompanija) i da firma nije bila iskrena u borbi protiv mržnje i širenja lažnih informacija.
Ona je izašla se velkim brojem optužbi na račun Fejsbuka, ali je naglasila da je na desetine hiljada stranica tajno kopirala pre nego što je napustila posao u Fejsbukovoj jedinici za građanski integritet, preneo je AP.
Haugen je takođe podnela žalbe pred saveznim vlastima navodeći da je i Fejsbukova pretraga pokazala da se povećavaju mržnja i širenje dezinformacija, ali da se kompanija pravi da to ne vidi.
U nedavnom izveštaju Volstrit žurnala baziranom na njenim dokumentima, Haugen je otkrila svoj identitet u emisiji CBS-a u nedelju uveče, navodeći da "Fejsbuk iznova i iznova pokazuje da mu je preči profit nego bezbednost".
Haugen je, inače, uspešan inženjer informatike sa master diplomom Harvarda, a pre nego što je ušla u kompaniju Fejsbuk 2019. godine radila je u u Guglu i Pinterestu, prenosi Tanjug.
Njeno svedočenje je i dalje u toku.
Pročitajte još:
Ikonice aplikacija Fejsbuk i Votsap - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2021
DRUŠTVO
Misterija pada Fejsbuka — u igri nekoliko verzija zašto je pukao sistem
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala