- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Uskoro završetak najvećeg saobraćajnog čvorišta u Srbiji /video/

© Foto : Jutjub/Skyscrapers Construction SerbiaRadovi na tunelu Trbušani
Radovi na tunelu Trbušani - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2021
Pratite nas
Radove na tunelu Trbušani i asfaltiranje deonice od 200 metara kod Preljine na trasi auto-puta "Miloš Veliki" obišao je ministar Tomislav Momirović koji je od kineskih partnera zahtevao dodatno intenziviranje radova na ovoj deonici.
Kineski radnici poštuju predviđenu dinamiku, nema odstupanja i asfaltirano je još 200 metara.
U tunelu Trbušani koji je dugačak 280 metara trenutno se završavaju svi građevinski radovi. Prema trenutnoj dinamici u narednih deset dana će biti završeni građevinski radovi, kada će se otpočeti sa opremanjem tunela. Na tunelu Trbušani su završeni radovi na bušenju šipova i betoniranju naglavnih greda, a u toku su radovi na izradi središnjeg zida i armirano betonske lučne konstrukcije.
"Hidrotehnički radovi su završeni, nastavlja se sa asfaltiranjem. Angažovaćemo sve resurse kako bismo radove priveli kraju i završili u predviđenom roku. Od ukupno 19 kalota na tunelu "Trbušani", završava se poslednja što se tiče strukturnih radova, a građevinski su već završeni", rekao je Momirović.
Plan je da asfaltiranje tunela bude gotovo do kraja novembra, a da opremanje bude gotovo od početka pa do sredine decembra, prenosi B 92.
"Prva poddeonica, koja je i najvažnija, proteže se od Preljine do buduće petlje Pakovraće. Svi radovi su intenzivirani i počelo je asfaltiranje probnih deonica. Na ovoj poddeonici najznačajniji su objekti počevši od petlje Preljina, tunel Trbušani koji je dugačak 280 metara, a iza tunela je još nekoliko značajnih mostova i petlja u Pakovraću gde će biti buduća naplatna stanica. Na gradilištu se svi radovi paralelno izvode kako bi smo uspeli da do kraja godine završimo sve ono što je obećano", rekao je Miodrag Poledica, izvršni direktor sektora za strategiju, projektovanje i razvoj JP "Putevi Srbije", saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.
Dužina deonice od Preljine do Požege iznosi 30,9 kilometara i izuzetno je kompleksna jer skoro trećinu trase čine mostovi i tuneli. Deonica Preljina – Požega predstavlja deo autoputa E-763, odnosno deo auto-puta Beograd – Južni Jadran kojim se ostvaruje veza između Srbije i Crne Gore, odnosno Beograda i Južnog Jadrana. Deonica Preljina - Požega ključna je za povezivanje regiona i za jačanje turističkih i privrednih kapaciteta.
Tokom obilaska radova istaknuto je da će lokalni putevi koji su devastirani usled prolaska kamiona i teške mehanizacije za potrebe izgradnje auto-puta "Miloš Veliki" biti rekonstruisani.
Kineski partneri koji su izvođači radova krenuli su sa rekonstrukcijom tih saobraćajnica, a u planu je da se najkasnije do marta ili aprila naredne godine sve saobraćajnice ukupne dužine 40 kilometara potpuno rekonstruišu.
"Nalazimo se na teritoriji mesne zajednice Rakova, na delu saobraćajnice obilaznog puta odnosno kraka auto-puta „Miloš Veliki“ od Čačka do Požege. Kroz teritoriju grada Čačka ova deonica auto-puta prolazi u dužini od 14,5 kilometara. Ono što je za nas važno je to da ćemo dosanjati san generacija koje su sanjale auto-put od Čačka do Beograda. Čačak će biti povezan sa svim auto-putevima, sa Koridorima 10 i 11. Na ovoj deonici auto-put „Miloš Veliki“ prolazi kroz pet mesnih zajednica, dok su na teritorijama osam mesnih zajednica devastirani lokalni putevi. Kineski partner je već krenuo sa rekonstrukcijom tih saobraćajnica", rekao je Milun Todorović, gradonačelnik Čačka.
Završetak deonice od Preljine do Požege veliki značaj imaće za lokalno stanovništvo, jer će Čačak biti konačno rasterećen od ogromnih saobraćajnih gužvi na obilaznom putu sa kojima se građani susreću savskog vikenda.
"U poslednjih nekoliko meseci intenzivarani su radovi, Čačak će uskoro postati najveće saobraćajno čvorište u Srbiji. Na ovoj deonici nalazi se osam mesnih zajednica, a znamo svi da su lokalni putevi potpuno devastirani. Ono što je jako važno jeste da su Kinezi već krenuli i sanaciju i da će sve svi putevi biti sanirani do aprila sledeće godine", izjavio je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.
Koronavirus utiče na pad berze - Sputnik Srbija
Sve o domaćoj i svetskoj ekonomiji

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala