- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Uskoro kreće prijava za dodatnih 20 evra državne pomoći Srbije

© Sputnik / Alekseй Suhorukov / Uđi u bazu fotografijaNovčanice od 5, 10 i 20 evra
Novčanice od 5, 10 i 20 evra - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2021
Pratite nas
Ministar finansija Siniša Mali izjavio da od 15. do 30. novembra za dodatnu pomoć države mogu da se prijave svi građani koji su u međuvremenu postali punoletni, kao i oni koji to ranije nisu učinili.
Ta pomoć će biti isplaćena u decembru, a za nju je izdvojeno 14 milijardi dinara.
Mali je rekao da je ukupno za dve protekle godine isplaćeno osam milijardi evra privredi i građanima.
Podsetio je da su isplaćena tri puta po pola minimalca, zatim dve pune minimalne zarade za sve iz ugostiteljstva i turizma, dve pune zarade za samostalne umetnike, po 60 evra za nezaposlene, po 100 evra za ljude na Kosovu i Metohiji i 200 evra za nezaposlene u južnoj srpskoj pokrajini.

Novi sistem fiskalizacije

Prema njegovim rečima, drugi zakon koji je danas na dnevnom redu Skupštine Srbije jeste zakon o novom sistemu fiskalizacije, a shodno zahtevima privrede prelazni period je od 1. novembra do kraja aprila.
„Privreda neće imati nijedan dinar troškova zbog uvođenja, a vladinom uredbom je propisano da će obveznici dobiti po 100 evra po prodajnom mestu i 100 po fiskalnom uređaju, a ta suma će biti uvećana za 20 odsto za one koji nisu u sistemu PDV-a“, kazao je Mali.
Prema njegovim rečima, privrednici će imati koristi od ovog zakona jer neće imati troškova fiskalizacije, kontrolnih traka, obaveznog servisiranja.
Mali je naveo da je na dnevnom redu jeste i Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji kojim se daje mogućnost odlaganja plaćanja kamate ako se plati glavnica poreskog duga.
Sledeći zakon koji će biti na dnevnom redu tiče se finansiranje rekonstrukcije pruge Subotica-Segedin, odnosno deonice do Horgoša u vrednosti od 87 miliona evra čime će se ponovo izgraditi nedostajući deo pruge.
Prema njegovim rečima, očekuje se da će u prvoj godini primene za 20 odsto biti veća naplata poreza primenom novih zakona jer će veliki deo izaći iz sive zone poreskih obveznika.
Mali je istakao da je u trećem kvartalu rast bruto društvenog proizvoda iznosio sedam odsto i da ćemo ovu godinu završiti sa rastom od najmanje sedam odsto.
„Imaćemo više para i za puteve i plate i penzije, a sa predlogom povećanja plata i penzija izaći ćemo narednih dana“, rekao je Mali, preneo je Tanjug.
Fiskalni račun - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2021
EKONOMIJA
Vreme i za e-fiskalizaciju, država ulaže šest milijardi
Koronavirus utiče na pad berze - Sputnik Srbija
Sve o domaćoj i svetskoj ekonomiji

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala