Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Upozorenje na srpsku vojsku: Šta albanski lobisti traže od Bajdena

CC0 / Balkan Photos / SAD, tzv. Kosovo i Albanija - ilustracija
SAD, tzv. Kosovo i Albanija - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2021
Pratite nas
Grupa albanskih lobista u američkom Kongresu uputila je pismo američkom predsedniku Džozefu Bajdenu i državnom sekretaru Entoni Blinkenu u kome traže od njih da udvostruče pažnju u rešavanje tenzija između Beograda i Prištine i pojačaju posvećenost u konačno rešenje problema dve strane.
"Pozivamo vas da osudite nedavnu eskalaciju tenzija i mobilizaciju srpske vojske i ohrabrimo vašu administraciju da se pridruži našim partnerima iz EU i NATO -a u podršci dijalogu između Kosova i Srbije radi pronalaska mirnog i konačnog rešenja", navodi se u pismu.
Pismo su potpisali kopredsednici te grupe Riči Tores i Džim Hajns, kao i članovi Elisa Slotkin, Duup Kortni, Monder Džons, Karolin B. Malone i Džejms P. Mekgavern a nakon nedavne eskalacije na severu KiM, piše Zeri.
Kako se navodi u pismu, prošle nedelje nastala je zabrinjavajuća situacija kao rezultat vojne mobilizacije na prelazima, preteći nesigurnom stabilnošću u regionu Balkana.
U pismu je detaljno opisano šta se tačno dešavalo tokom blokade administrativnih prelaza sa akcentom na to da su ih nadletali avioni vojske Srbije i da je prelaze obišao ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko.
"S obzirom na neproporcionalnu snagu oružanih snaga Srbije, pozivamo vas da obnovite obavezu SAD da obezbede da naš saveznik Kosovo dobije pravičan tretman i priznanje kao nezavisna država", navodi se u pismu i dodaje da su tenzije nastale i kada su srpski borbeni avioni leteli blizu administrativnog prelaza.
Bajdenu je skrenuta pažnja da Beograd stalno podriva legitimitet i suverenitet tzv. Kosova i pozivaju SAD da nastave da podržavaju Kosovo, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala