- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Senatori traže od Bajdena: Proterajte 300 ruskih diplomata ako Moskva ne ispoštuje princip pariteta

© AP Photo / J. Scott ApplewhitePogled na američki Kapitol u Vašingtonu
Pogled na američki Kapitol u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2021
Pratite nas
Više uticajnih američkih senatora uputilo je pismo američkom predsedniku Džozefu Bajdenu u kojem od njega zahtevaju da protera iz zemlje 300 ruskih diplomata ukoliko ruske vlasti ne pristanu na povećanje broja članova osoblja američke ambasade u Moskvi.
Pismo je objavljeno na veb-sajtu senatora iz redova republikanaca Marka Rubija.

„Rusija je dužna da izda dovoljno viza kako bi se približila paritetu između broja američkih diplomata koji rade u Rusiji i broja ruskih diplomata koji rade u Americi. Ako takve mere ne budu preduzete, pozivamo vas da počnete sa proterivanjem ruskih diplomata kako bi se diplomatsko prisustvo Amerike u Rusiji uskladilo s paritetom“, navode senatori.

U pismu se navodi i da se na čitavoj teritoriji SAD nalazi 400 ruskih diplomata, pri čemu je njihovo prisustvo ograničeno na sto. Senatori smatraju da je to nedopustivo i pozvali su šefa države da obezbede kadrove za američku ambasadu u glavnom gradu Rusije i podršku koja im je potrebna.
Pored Rubija, među potpisnicima pisma su i Mark Vorner (demokrata iz Virdžinije), Džim Riš (republikanac iz Ajdaha) i Robert Menendes (demokrata iz savezne države Nju Džerzi).

Šta kažu u Moskvi

Oglasilo se i rusko Ministarstvo spoljnih poslova:
„Nećemo čak ni podsećati da u Vašingtonu nema toliko ruskih diplomata. Ili kongresmeni koji se ne razumeju u međunarodne odnose pod tim podrazumevaju i zaposlene u predstavništvu UN?“, navode u Ministarstvu.
Kako ističu, ovakvi koraci samo vode ka zatvaranju američkih institucija u Rusiji.
Podsetimo, Moskva je zahtevala od Vašingtona da ne zapošljava Ruse u diplomatskim predstavništvima, što je bila recipročna mera na sankcije koje su SAD uvele u aprilu.
Američka ambasada, zbog recipročnih mera Rusije na sankcije, saopštila da prestaje sa obradom zahteva za vize, izuzev diplomatskih putovanja od 12. maja.
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2021
Rusija proteruje deset američkih diplomata
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala