Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Pranjanci oterali geologe: Ne damo vam njive, pa makar tamo bili i dijamanti

CC0 / Pixabay / Njiva
Njiva - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2021
Pratite nas
Nekoliko desetina meštana sela Pranjani kod Gornjeg Milanovca sprečili su geološka istraživanja u tom selu, koja nisu bila najavljena, rekla je predsednica gornjomilanovačkog ekološkog udruženja „Suvoborska greda” Ljiljana Bralović.
Bralović je kazala da su se u nedelju u popodnevnim satima pojavila dva geologa, koji su nenajavljeno počeli iskopavanja na njivi njenog rođaka u selu Pranjani.
Kako je dodala, na pitanje tog rođaka za koga rade, oni su pokazali rešenje Ministarstva rudarstva i energetike kojim je firmi „Jadar litijum doo” odobreno geološko istraživanje.
„Na naš komentar da ta firma ne postoji, oni su rekli da je firma promenila ime. Mi sumnjamo da su oni povezani sa firmom Rio Tinto. Pitali smo ih kako smeju bez dozvole da kopaju na našoj zemlji. Pozvali smo advokate i dobili savet da oni nemaju pravo da uđu na privatan posed, posle čega su oni otišli”, rekla je Bralovićeva.
Prema njenim rečima, geolozi su se nakon toga premestili na drugu njivu, na brdu Glavaj gde su takođe počeli da vrše iskopavanja, posle čega su se meštani sela Pranjani samoorganizovano okupili i oduzeli im sve uzorke koje su iskopali iz njihovih njiva a zatim ih oterali.
„Sve što je na našoj zemlji je naše. Mi zemlju ne damo. Mi nećemo rudnike, hoćemo da se bavimo poljoprivredom. Da u našoj zemlji imaju i dijamanti, mi nećemo da ih iskopavamo, hoćemo tu zemlju da obrađujemo”, kazala je Bralovićeva agenciji Beta, prenosi Politika.
Ona je podsetila da su meštani Pranjana i pet okolnih sela pre dva i po meseca uputili peticiju Skupštini opštine Gornji Milanovac kojom su tražili da se hitno zabrane sva geološka istraživanja bora, litijuma i drugih metala na tom području.
Meštani su od opštinskih vlasti Gornjeg Milanovca tražili „urgentnu izmenu” Prostornog plana kojom bi izričito bilo zabranjeno izvođenje svih geoloških radova i eventualna eksploatacija bora, litijuma i drugih metala, jer bi, prema njihovoj oceni ti radovi i eksploatacija bili štetni po zdravlje ljudi, biljnog i životinjskog sveta na području Pranjana.
„Smatramo da bi istraživanja i eksploatacija teških metala imali nesagledive posledice po životnu sredinu, zdravlje i život meštana naše Mesne zajednice, a i šire. Tim istraživanjima bilo bi ugroženo i svih šest reka u ovom kraju”, rekla je Bralovićeva.
Kako je navela, inicijativu koja je predata lokalnim vlastima u Gornjem Milanovcu potpisalo je oko 50 odsto meštana i vlasnika zemljišta iz Pranjana i okolnih sela, a da do danas nisu dobili nikakav odgovor.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala