- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Misterija pada Fejsbuka — u igri nekoliko verzija zašto je pukao sistem

© AP Photo / Patrick SisonIkonice aplikacija Fejsbuk i Votsap
Ikonice aplikacija Fejsbuk i Votsap - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2021
Pratite nas
Fejsbuk i druge platforme te kompanije koje su bile nedostupne skoro šest sati ponovo su za korisnike u Srbiji počele da rade nešto pre ponoći.
Platforme Fejsbuka - Fejsbuk, Instagram i Vocap bile su nedostupne u nekim delovima sveta, među kojima i u Srbiji, tokom više sati u ponedeljak.
Kompanija Fejsbuk okrivila je "neispravnu promenu konfiguracije" za skoro šest sati prekida u radu, koji je sprečio 3,5 milijardi korisnika kompanije da pristupe društvenim mreža, a i servisima za razmenu poruka kao što su Instagram, Vocap i Mesindžer.
"Želimo da razjasnimo da u ovom trenutku verujemo da je uzrok ovog prekida u radu pogrešna promena konfiguracije", saopštio je Fejsbuk na blogu.
Kompanija na blogu nije navela kako je došlo do promene konfiguracije i da li je to bilo planirano, a nekoliko zaposlenih u Fejsbuku, koji su odbili da im se otkrije identitet ranije su saopštili Rojtersu da veruju da je prekid prouzrokovan unutrašnjom greškom u načinu na koji se internet saobraćaj usmerava na njegove sisteme.
Stručnjaci za bezbednost su potvrdili da su nenamerna greška ili sabotaža od strane insajdera moguće objašnjenje prekida.
Dok se svet preusmerio na konkurentske aplikacije kao što su Tviter i TikTok, akcije Fejsbuka pale su 4,9 odsto, što je njihov najveći dnevni pad od novembra prošle godine, a porasle su za oko pola procenta nakon nastavka pružanja usluga.
Fejsbuk, koji je najveći svetski prodavač internetskih oglasa nakon Gugla, gubio je oko 545.000 dolara od ovog prihoda u SAD tokom prekida, prema procenama agencije za Standard Media Indeks.
Mreže i Vocap aplikacija koje su u vlasništvu Fejsbuka prestale su da rade juče, nešto posle 17 sati širom sveta, a nakon što su bile nedostupne skoro šest sati ponovo su za korisnike u Srbiji počele da rade nešto pre ponoći.
Telegram radi bez problema! Preuzmite aplikaciju i sa najbližima i prijateljima razmenjujte poruke. Osim toga, možete se i informisati - zapratite naš kanal na Telegramu.
Telegram - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Telegram radi nesmetano: Preuzmite aplikaciju i pratite dešavanja na @sputniksrbija
Fejsbuk logo - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Zašto je pao Fejsbuk - greška ili sabotaža insajdera
Mark Cukerberg, osnivač Fejsbuka - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2021
EKONOMIJA
Vlasnik Fejsbuka za nekoliko sati izgubio 6,6 milijardi dolara
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala