- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

„Pejsmejker“ za mozak protiv depresije: Nova metoda lečenja prvi put primenjena

© AP Photo / Petr David JosekDepresija
Depresija - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2021
Pratite nas
Ženi sa teškim oblikom depresije pomogao je svojevrsni „pejsmejker“ za mozak pošto drugi tretmani nisu davali rezultate.
Uređaj koji je primenjen na ovoj ženi registruje obrasce moždane aktivnosti povezane sa depresijom i automatski ih prekida koristeći kratke „udare“ elektrostimulacije na njen mozak, slično kao što radi pejsmejker za srce.
Pacijentkinja (36) je nakon tretmana rekla da „se spontano nasmejala prvi put posle pet godina“, piše „Gardijan“.
Iako je probudio nadu da bi depresija mogla da se leči i na ovaj način, tretman je do sada ispitan samo na jednoj pacijentkinji i mogao bi da se primenjuje jedino na ljudima sa težim oblikom oboljenja.
Ipak, ohrabrujuće je što je na ovaj način pokazano da aktivnost mozga povezana sa nekim mentalnim poremećajem može biti pouzdano detektovana i da može biti vraćena u zdravo stanje, čak i ako pacijent od nje pati već godinama.
„Ranije nismo mogli da imamo ovakvu personalizovanu terapiju u psihijatriji. Ovaj uspeh je neverovatan napredak u našem poznavanju moždanih funkcija koje uzrokuju mentalne bolesti“, kaže Ketrin Skangos sa Univerziteta Kalifornija, koja je vodila istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu „Nejčr medisin“.
Prema procenama naučnika, između 10 i 30 odsto ljudi koji pate od depresije ne može da bude lečeno poznatim lekovima.
Sličan način lečenja korišten je do sada za veliki broj pacijenata sa Parkinsonovom bolešću ili epilepsijom, ali on nije davao rezultate kada je depresija u pitanju. Problem je bio u tome što, kako se čini, mozak nema jednu oblast „zaduženu“ za depresiju, već je u pitanju više njih, a mogu se i razlikovati među ljudima.
Međutim, sada je ovaj tretman personalizovan. Na pacijentkinji na kojoj je primenjen, u prvih nedelju dana korišten je privremeni moždani implant koji je beležio moždane aktivnosti, dok je ona zapisivala svoja raspoloženja u elektronskoj bazi. Zahvaljujući tome napravljen je algoritam kojim je prepoznat deo mozga i na njega su primenjeni blage doze elektriciteta kada se aktivnost povezana sa depresijom javi.
Kada se to pokazalo uspešnim, pacijentkinji je u lobanju ugrađen stalni uređaj na baterije koji prepoznaje depresiju i aktivira električni impuls po potrebi, što je u proseku 300 puta dnevno, odnosno ukupno oko 30 minuta tokom 24 sata.
Uređaj košta oko 35.000 dolara i radi se o prerađenoj verziji sličnog koji se koristi za epilepsiju.
Sledeći korak je ispitivanje na dva pacijenta koja su već odabrana, a očekuje se ispitivanje na još devet kasnije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala