- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Objavljeno ko su dobitnici Nobelove nagrade za fiziku

© AP Photo / Pontus LundahlDobitnici Nobelove nagrade za fiziku 2021.
Dobitnici Nobelove nagrade za fiziku 2021. - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2021
Pratite nas
Naučnici Sjukuro Manabe, Klaus Haselman i Đorđo Parisi dobitnicu su Nobelove nagrade za fiziku za 2021. godinu zbog revolucionarnog doprinosa razumevanju složenih fizičkih sistema, saopštio je Nobelov komitet za dodelu nagrada.
Manabe i Haselman su nagrađeni za rad u oblasti „fizičkog modelovanja Zemljine klime, kvantifikovanja promenljivosti i pouzdanog predviđanja globalnog zagrevanja“.
Drugu polovinu nagrade dobio je Parisi za „otkriće međuodnosa poremećaja i fluktuacija u fizičkim sistemima od atomskih do planetarnih razmera“.
Prestižna nagrada se sastoji od dodele zlatne medalje i novčane nagrade u iznosu od 10 miliona švedskih kruna (preko 1,14 miliona dolara).
Novčani iznos nagrade potiče od zaveštanja koje je ostavio tvorac nagrade, švedski pronalazač Alfred Nobel, koji je umro 1895. godine.
U ponedeljak je Nobelov komitet dodelio nagradu za dostignuća u psihologiji ili medicini Amerikancima Dejvidu Džulijusu i Ardemu Pataputijanu za njihova otkrića o tome kako ljudsko telo percipira temperaturu i dodir. Narednih dana biće dodeljene i nagrade za izvanredan rad u oblastima hemije, književnosti, mira i ekonomije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala