Mit ili istina: Da li je prirodna kozmetika zaista zdrava

Kozmetika - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2021
Pratite nas
Da li "prirodno" nužno znači i zdravo, kada je kozmetika u pitanju?
U svakoj kozmetici, bila ona prirodna ili ne, postoje dobri i loši sastojci, kao i oni zabranjeni i dozvoljeni.
Stručnjaci upozoravaju da se kozmetički proizvodi mogu deklarisati kao prirodni ako sadrže samo dva prirodna sastojka. Stoga, iako na ambalaži piše "prirodno", savetuje se da detaljno pročitate sastav određenog kozmetičkog proizvoda.
Sve što stavljamo na lice sadrži bar nešto što nije prirodno, ali to ne znači nužno da je sastav loš.
Postoje hemikalije koje su loše za naše zdravlje, ali one se sve ređe nalaze u našoj kozmetici. Jedan od takvih sastojaka koji je na listi zabranjenih je olovo, koje je često prisutno u lakovima za nokte i ruževima.
Ali, ako je reč o propisanoj količini definisanoj Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti predmeta široke potrošnje, to su male količine ne mogu da naštete.
Sam po sebi, ovaj metal nije otrovan, ali su otrovna njegova isparavanja ili pak olovna prašina. Kada uđe u organizam, olovo tu ostaje i taloži se, čime sve više i više može da ošteti ljudski organizam.
Za razliku od olova, visoke koncentracije određenih hemikalija nisu uvek nužno loše. Na primer, hijaluron koji se nalazi u mekim vezivnim tkivima, u tečnosti koja okružuje oči i nekim hrskavicama, može da se unosi u većoj količini jer vezuje vlagu u kožu.
Ono što je mnogo važnije od natpisa "prirodno" na ambalaži jeste količinski sastav pojedinih neizbežnih ali i neprirodnih sastojaka. Nemojte se bojati svih hemikalija, nego istražite šta najbolje odgovara vašoj koži, prenosi Magazin novosti.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala