- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik zatražio smenu ministra odbrane zbog otkazivanja zajedničke vežbe Vojske Srbije i BiH

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2021
Pratite nas
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik zatražio je smenu ministra odbrane u Savetu ministara Sifeta Podžića zbog nepoštovanja Ustava BiH, jer je otkazao vojnu vežbu Vojske Srbije i Oružanih snaga BiH na Manjači kod Banjaluke.
Kako je obrazloženo iz Dodikovog kabineta, takvu odluku može da donese samo Predsedništvo BiH koje je jedino nadležno za vođenje odbrane i spoljne spoljne politike.
Podžić je, kako se ukazuje, takvom samovoljnom odlukom prekršio Ustav BiH.
U Ustavu BiH je izričito navedeno da je službeno (diplomatsko) delovanje prema drugim državama ili međunarodnim organizacijama sa pozicije/stava za koji državni funkcioner pripadajućeg ranga objektivno zna ili mora da zna da Predsedništvo nije zauzelo stav ili nije ga odobrilo, odnosno da ne pripada obimu ovlašćenja koje mu je (prethodno: generalno ili ad hok) dodeljeno od Predsedništva, dodaje se u saopštenju.
Takođe, ovaj jednostrani potez Podžića povlači disciplinsku i/ili krivičnu odgovornost prema Krivičnom zakonu BiH (Zloupotreba položaja ili ovlašćenja i nesavestan rad u službi), Zakonu o upravi BiH (Odgovornost rukovodioca organa uprave i njegovog zamenika), kao i zakonima o Savetu ministara, o ministarstvima BiH i Zakonu o državnoj službi u institucijama BiH.
U saopštenju se precizira se da je prekršena i Bečka konvencija o ugovornom pravu i to Član 46 — Odredbe unutrašnjeg prava u vezi sa sposobnošću za zaključenje ugovora i Član 47 — Posebna ograničenja na ovlašćenje da se izrazi saglasnost države, preneo je RTRS.
Dodik je u ponedeljak izjavio Srni da Podžić nije imao pravo da otkaže vojnu vežbu Vojske Srbije i Oružanih snaga BiH na Manjači kod Banjaluke, jer to može da učini samo Predsedništvo BiH.
On je naglasio da se Podžić nije ni obratio niti se konsultovao sa Predsedništvom BiH.
„Očigledno je da se konsultovao sa Džaferovićem i Komšićem, jer ne mogu da verujem da bi on sam smeo tako nešto da uradi“, rekao je Dodik.
Vojska BiH - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2021
REGION
Frontalni napad na Srbe i Srbiju: Dodik o otkazivanju vojne vežbe
Vojska Srbije u Raškoj u prvom stepenu pripravnosti - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2021
SRBIJA
Otkazana zajednička vojna vežba Vojske Srbije i BiH
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala