Visoki savet sudstva o protestu advokata: Zloupotreba govora vulgarnim transparentima i skandiranjem

CC BY 2.0 / Wikipedia/George Groutas / Vrhovni kasacioni sud Srbije
Vrhovni kasacioni sud Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2021
Pratite nas
Visoki savet sudstva (VSS)ponovo je negodovao zbog "kontinuirane kampanje neprimerenog uticaja na pravosuđe", koja je, tvrde, počela nakon dopune pravnog stava Vrhovnog kasacionog suda o naplati troškova obrade bankarskih kredita.
U saopštenju dostavljenom medijima VSS ocenjuje da su periodični ulični protesti koje organizuju "neformalne grupe u okviru advokature", praćeni vulgarnim transparentima i skandiranjem, obilascima sudskih zgrada i njihovim korišćenjem kao binama za javne nastupe, primer zloupotrebe slobode govora i javnog okupljanja i pokušaj nelegitimnog uticaja na sudske postupke, za čije su ishode neposredno zainteresovani.
"Sudije Građanskog odeljenja Vrhovnog kasacionog suda izložene su javnom omalovažavanju zbog izraženog mišljenja u obavljanju sudijske funkcije, čime se nastavlja pokušaj podrivanja autoriteta i nezavisnosti sudstva kao jedne od grana vlasti", navodi VSS.
U saopštenju se ističe da je na pravosuđu zadatak da pred ovakvim neprimerenim pritiscima bude jednako postojano kao i pred političkim, medijskim i svakim drugim sa kojima može da se suoči u svom radu. U tom kontekstu je VSS pozvao advokatske komore da reaguju.
Inače, novi sastav Upravnog odbora Advokatske komore Srbije večeras treba da održi sednicu povodom zauzimanja stava u vezi sa spornim pravnim stavom Vrhovnog kasacionog suda od 16. septembra, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala