- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Tokio uputio protest Moskvi zbog vojnih vežbi u Japanskom moru

Korveta Gremjašči - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2021
Pratite nas
Tokio je uputio protest Moskvi zbog predstojećih vojnih vežbi Ratne mornarice Rusije u Japanskom moru, izjavio je generalni sekretar japanske vlade Kacunobu Kato.

„Zona u kojoj Rusija održava raketna gađanja u Japanskom moru delimično ulazi u isključivu ekonomsku zonu naše zemlje. S tim u vezi, ruskoj strani je 30. septembra upućen protest posredstvom diplomatskih kanala“, rekao je Kato.

Kako je dodao, ruska vojska planira da održi vežbe od 4. do 9. oktobra. Kato je naglasio da japanska strana „pažljivo prati“ manevre Ratne mornarice Rusije.
Japan redovno protestuje zbog vojnih vežbi Rusije u Tihookeanskom regionu.
Kako je pisao japanski list „Sankej“, vojne vežbe ruske vojske trebalo bi da se održe u vodama kod ostrva Kunašir. List precizira da je Rusija obavestila Japan o manevrima krajem septembra.
Podsetimo, Moskva i Tokio od Drugog svetskog rata nemaju mirovni sporazum jer Japan postavlja kao uslov za to vraćanje ostrva na koje pretenduje — Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomai. Stav Moskve je da su Južni Kurili ušli u sastav Sovjetskog Saveza nakon Drugog svetskog rata i da ruski suverenitet nad njima ne može biti doveden u pitanje.
Ruski predsednik Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 03.09.2021
RUSIJA
Olakšice bez presedana: Putin uvodi specijalni poreski režim na Kurilima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala