Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Svečano otvoren skver Milene i Gage u Beogradu

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICOtvaranje Skvera Milene i Gage
Otvaranje Skvera Milene i Gage - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2021
Pratite nas
Skver Milene i Gage, posvećen legendarnom glumačkom paru Mileni Dravić (1940-2018) i Draganu Nikoliću (1943-2016), svečano je večeras otvoren na uglu ulica Mileševske i Cara Nikolaja u Beogradu.
Skver su zvanično otvorili glumci obližnjeg Beogradskog dramskog pozorišta (BDP) Nataša Marković i Milorad Miki Damjanović, koji su vodili prigodni program, u okviru kog je Big bend Radio-televizije Srbije izvodio filmske numere.
Brojni građani ispunili su novi skver gde su na video bimu mogli da vide odlomke iz popularnog televizijskog serijala “Obraz uz obraz”, kog su svojevremeno vodili Dravić i Nikolić.
Posle svečanosti, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je novinarima da su Dravić i Nikolić zaslužili da njihov skver otvore kolege iz BDP-a, kao i Big bend RTS-a, tamo "gde su stvarali svoju karijeru i napravili svoj veliko ime".
"Mi smo kao grad uradili ovaj trg i ovo je buduća scena za različita kulturna dešavanja, književne večeri, koncerte i drugo. Ovo je način kako možemo da osvajamo nove prostore i uređujemo naš grad, da postane zaista moderan evropski grad", rekao je Vesić.
Prema njegovim rečima, proglašenje Skvera Milene i Gage je jedan od načina da se sećamo "divnih ljudi koji su stvarali našu kulturu... koji su zadužili Beograd", preneo je Tanjug.
Sekretar za kulturu Grada Beograda Ivan Karl istakao je da su se večeras građani svih generacija sami spontano okupili "i svi su podjednako dobro reagovali" na otvaranje Skvera Milene i Gage.
© Tanjug / JADRANKA ILICOtvaranje Skvera Milene i Gage
Otvaranje Skvera Milene i Gage - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2021
Otvaranje Skvera Milene i Gage
"Ovo je nama putokaz za neke druge prostore u gradu, jer ima još imena iz naše kulture koja zaslužuju ovako obeležje u Beogradu. Verujem da ćemo u godinama koje su pred nama imati nova otvaranja ovakvih mesta", rekao je Karl.
On je naglasio da se Big bend RTS-a večeras izborom muzike, među kojom je bila i tema serije "Grlom u jagode" i druge numere, odužio i kompozitoru Zoranu Simjanoviću (1946-2021).
"Nalazimo adekvatan način da se odužimo velikanima koji su zadužili grad i koji su svojom umetnošću pronosili ovaj grad širom Evrope i sveta, a Nikolić i Dravić su to činili tokom čitavih svojih karijera", naglasio je Karl.
Predsednik opštine Vračar Milan Nedeljković najavio je da će ovde na dan opštine 14. oktobra biti postavljena i skulptura posvećena Dravić i Nikoliću, čime će biti "na dostojanstven način zabeležen njihov život na Vračaru".
Glumac Svetislav Bule Goncić je rekao novinarima da je skver "nešto najlepše što se na (Crvenom) krstu i u Beogradu moglo da se dogodi".
"Njihov duh će stalno da bude prisutan. Mislim da ćemo ih se zauvek sećati, jer su utkani u naše odrastanje i naše živote. ''Obraz uz obraz'' je stvarno bila jedinstvena emisija zato što su njih dvoje bili to što jesu", rekao je Goncić.
On je izrazio nadu da će na zaostavštini Dravić i Nikolića porasti neka nova deca i nastati nova estetika.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala