- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Tek treba da se uvide razmere vojnih zločina SAD u Avganistanu

CC BY 2.0 / The U.S. Army / Returning to baseVojnici tima Zabul vraćaju se u bazu nakon patrole u avganistanskom gradu Kalat
Vojnici tima Zabul vraćaju se u bazu nakon patrole u avganistanskom gradu Kalat - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2021
Pratite nas
Amerika i njeni saveznici „imaju dobre šanse“ da ublaže posledice svog prisustva u Avganistanu tako što će na sebe preuzeti glavni deo troškova za obnovu zemlje i humanitarnu pomoć, izjavio je specijalni predstavnik predsednika Rusije za Avganistan Zamir Kabulov za Sputnjik.
Prema njegovim rečima, tek treba da se uvide razmere vojnih zločina SAD i zapadne koalicije u Avganistanu.

„Nesumnjivo su Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici odgovorni za dešavanja u Avganistanu u poslednje dve decenije. Tek treba da se uvide razmere vojnih zločina počinjenih u tom periodu i da se donesu određeni zaključci“, rekao je Kabulov.

Kako je dodao, Moskva smatra da je „priznanje Pentagona da su napravili grešku vazdušnim napadom u Kabulu 29. avgusta i zvanična izvinjenja porodici poginulih civila korak u pravom smeru“.
Rusija ne isključuje mogućnost da u doglednoj budućnosti inicira sednicu Saveta bezbednosti UN na kojoj bi zapadna koalicija na čelu sa SAD morala da podnese izveštaj o akcijama u Avganistanu.
„Za sve vreme boravka zapadne koalicije u Avganistanu nismo čuli nijedan sadržajan i sveobuhvatan izveštaj o sprovođenju mandata koji je Savet bezbednosti dao Međunarodnim bezbednosnim snagama i misiji 'Odlučna podrška'“, precizirao je Kabulov.
Prema njegovim rečima, u ovoj fazi je prerano da se pokrene pitanje o isključivanju pokreta „Taliban“ (organizacija zabranjena u Rusiji) sa međunarodnih sankcionih lista, ali Moskva ne isključuje mogućnost da sankcije SB UN protiv talibana u budućnosti budu revidirane.
Talibani su 6. septembra objavili da je i Pandžšir, poslednja od 34 avganistanske provincije, prešao pod njihovu kontrolu. Sledećeg dana objavljen je sastav privremene vlade Avganistana: na njenom čelu će biti Muhamed Hasan Ahund, koji je tokom prve vladavine Talibana bio ministar spoljnih poslova i nalazi se pod sankcijama UN.
Vojnici tima Zabul vraćaju se u bazu nakon patrole u avganistanskom gradu Kalat - Sputnik Srbija, 1920, 01.10.2021
RUSIJA
Rusija: Amerikanci talibanima „poklonili“ naoružanje u vrednosti od 85 milijardi dolara
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala