Proslavljeni ruski pijanista Andrej Korobejnikov 7. oktobra na Kolarcu

© Irene ZandellRuski pijanista Andrej Korobejnikov
Ruski pijanista Andrej Korobejnikov - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2021
Pratite nas
Proslavljeni ruski pijanista Andrej Korobejnikovnastupiće 7. oktobra u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine u Beogradu. Daroviti muzičar, jedan od trenutno najtraženiih svetskih izvođača, izvešće dela Ludviga van Betovena, Franca Šuberta, Sergeja Rahmanjinova i Modesta Musorgskog.
Andrej Korobejnikov u Beograd dolazi u okviru nove „Stenvej end sans“ koncertne sezone, koju Kolarčeva zadužbina organizuje u saradnji s „Piano lendom“. U okviru ove saradnje u Beogradu su nastupali prestižni pijanisti poput Luke Debarga, Arkadija Volodosa, Evgenija Sudbina, Elizabet Leonske, Borisa Berezovskog, Denisa Kožuhina i Deneša Varjona.
Pored Andreja Korobejnikova, u okviru sezone 2021/2022. beogradskoj publici će se predstaviti Beri Daglas (6. novembra) i Fazil Saj (18. decembra).

Muzičar, pravnik, poliglota

Andrej Korobejnikov je rođen 1986. u Rusiji. Sa pet godina počeo je da pohađa prve časove klavira, a samo tri godine kasnije debitovao je na prvom resitalu. Kao izuzetno nadareni muzičar, Moskovski državni konzervatorijum Čajkovskog je upisao sa 15 godina. Diplomirao je u klasi profesora Andreja Dijeva.
Ruski pijanista Boris Berezovski  - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2019
Boris Berezovski: Evropu će uništiti narkotici /video/
Odmah po završetku studija dobio je neobično priznanje „Najbolji muzičar decenije“. Diplomirao je na Kraljevskom muzičkom koledžu u Londonu.
Pored izuzetnih muzičkih darova, Korobejnikov poseduje i izuzetnu mentalnu radoznalost i intelektualne sposobnosti. Paralelno sa Moskovskim konzervatorijumom, upisao je i Pravni fakultet u Moskvi i stekao diplomu pravnika sa samo 17 godina.
U slobodno vreme, kao tinejdžer, objavio je nekoliko akademskih pravnih radova, uključujući i vrlo hvaljeni tekst o pravu intelektualne svojine. Takođe, plodan je kompozitor i pesnik. Govori nekoliko stranih jezika, uključujući i esperanto.
Korobejnikov sada uživa u vrhunskoj karijeri koncertnog pijaniste, nastupajući sa mnogim vodećim svetskim orkestrima kao što su Simfonijski orkestar Bi-Bi-Sija, Budimpeštanski festivalski orkestar, Koncerthaus orkestar iz Berlina, Simfonijski orkestar NHK-a iz Tokija, Filharmonijski orkestar Sank Petersburga... Posebno uživa ugled u Francuskoj, gde redovno nastupa s tamošnjim uglednim orkestrima.
Među dirigentima sa kojima je Korobejnikov ostvario trajna muzička partnerstva su Vladimir Aškenazi, Vladimir Fedosejev, Ivan Fišer, Lorens Foster, Oko Kamu, Mihail Pletnjov, Andris Poga, Jurij Temirkanov i Antoni Vit.
Na solističkim koncertima, ekspanzivni um i izvanredni muzički talenti Korobejnikova možda nalaze svoju najveću ravnotežu: postao je poznat po svojim fascinantnim programima u kojima se poezija i književnost susreću s muzikom u savršenom skladu.

Ljubav prema kamernoj muzici

Andrej Korobejnikov je i posvećeni kamerni muzičar. Njegov klavirski trio sa Vadimom Repinom (violina) i Aleksandrom Knjazevom (violončelo) nadaleko je proslavljen i naišao je na sjajno priznanje kritičara.
Nikolaj Luganski - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2021
Nikolaj Luganski: Hram Svetog Save čoveku oduzima dah /video/
Osim toga, Korobejnikov uživa u redovnoj saradnji s uglednim umetnicima kao što su Boris Berezovski, Henri Demarkuet, Johanes Mozer i Borodin kvartet.
Diskografska ostvarenja Andreja Korobeinikova svedoče o širini njegovog repertoara i jedinstvenim interpretativnim talentima. Njegovi snimci dobili su brojne nagrade, a snimio je kompletna dela za solo klavir Skrjabina i dva Šostakovičeva klavirska koncerta. Kao kamerni muzičar, ostvario je vrhunske snimke sa Aleksandrom Knjazevom i Johanesom Mozerom.
U mladim danima karijeru je gradio nastupima na uglednim takmičenjima. Iza sebe, Korobejnikov ima više od 20 međunarodnih nagrada. Među njegovim najvećim pobedama su osvajanje Prve nagrade na Međunarodnom pijanističkom takmičenju Skrjabin u Moskvi (2004) i osvajanje Druge nagrade i Nagrade publike na Međunarodnom pijanističkom takmičenju Rahmanjinov u Los Anđelesu (2005).
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala